Reinfeldt om sjukförsäkringen
avI dag svarar Fredrik Reinfeldt på frågor om den nya sjukförsäkringen i Aftonbladet.
Eftersom allt inte fick plats i tidningen – här kommer svaren i sin helhet.
Vi har skrivit om Linda, Selma och Kent har sparkats ut från Försäkringskassan. Vad har du att säga till dem?
– När Alliansen vinner valet 2006 och vi får inflytande ser vi att vi har ett allvarligt samhällsproblem, trots att vi är väldigt friska och lever väldigt länge, har vi 750 000 människor som är förtidspensionerade eller långtidssjukskrivna. Och det har hela tiden gått åt fel riktning under 30 år.
– Med det inflytande jag har så tycker jag att jag har en skyldighet att reagera.
Och det är det vi har försökt göra. Så det är en stor förändring. Vi går från passivitet till aktivitet. Insatser, rehabilitering, frågor som ställs som inte har ställts förut. Och i en del fall prövas människor om de har arbetsförmåga eller inte
– Då säger en del att ”vi tycker att vi blir orättvist behandlade och att vi pressas för hårt”. Jag kan inte ta i från dem den känslan. Det finns säkert exempel på att det här har gjorts felaktigt sätt. Det finns inga perfekta reformer. Men alternativet var att fortsätta i passitivitet och se de här antalen växa ännu mer. Så ställd inför detta så tyckte jag att det var viktigt att göra den här förändringen.
– Eftersom du nu nämnde flera namn och jag hade en utfrågning i SVT. Vi får inte kommentera enskilda fall. Jag förstår att media beskriver enskilda exempel men i Sverige har vi inte ministerstyre och vi får inte se ut som om vi bestämmer hur enskilda fall ska hanteras. Och det är inte för att vi inte bryr oss eller inte lyssnar. Det är så det fungerar. Det är därför jag måste vara försiktig och säga att jag kan inte alla fallen och att jag inte vet förhistorien.
Om du fick göra något annorlunda med hur ni ändrade i sjukförsäkringen – vad skulle det vara?
– Det är inte så att de som är sjuka ska jobba. Sjuka ska vara sjukskrivna. Tanken är bara att vi ska sluta att ha människor som är arbetsföra som är sjukskrivna eller lever med sjuk- och aktivitetsersättning. De försöker vi finna och snarare uppmuntra att komma över till Arbetsförmedling och till ansträngningen att de ska få olika typer av jobb. De behöver inte betyda heltid.
– Och vi tycker att när vi tittar igenom papper och pratar med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen så säger de att vi har olika samverkansprojekt och vi har papper som säger att är man sjuk så ska man inte jobba. Och sen så kommer era exempel och säger att ”jo, men här är en person som säger att jag är sjuk och jag pressas ändå”.
– Så då stämmer inte våra papper med era beskrivningar och det är därför jag säger. Det finns inga perfekt reformer. Och då ska vi bara vara tydliga med att säga det är ändå helt tydligt sagt att är man för sjuk för att jobba så ska man inte jobba.
Men du kan väl inte vara nöjd när en handläggare på Försäkringskassan sitter med tårar i ögonen, eftersom hon tvingas sparka ut Linda?
– Jag kan inte det enskilda fallet återigen. Men hela min syn på politik är att människor är utgånspunkten och inte system. Det finns inga perfekta system. Och vi ska alltid vara beredda att lyssna och ta vidare att det inte ska drabba enskilda om vi kan komma förbi det. Men jag försvarar att vi har bytt passitivitet till att det ställs frågor och att det görs ansträngningar.
Fredrik Reinfeldt läser Aftonbladets artikel om de utförsäkrade. FOTO: Stefan Jerrevång. |