Startsida / Inlägg

Juholt till elever: Jag gjorde en jätteblunder

av Anette Holmqvist

Just nu är Socialdemokraternas nyvalde partiledare Håkan Juholt ute på turné för att prata med människor om vilket Sverige de vill ha. I måndags var han i Växjö, i går i Botkyrka och i dag är det dags för Göteborg.

I Botkyrka var det elever vid Tumba gymnasium och Kulturskolan som fick besök.

För motorintresserade eleverna Felica Zakrisson, 16, och Jonatan Löfgren, 16, vid IV-programmet Speed shop berättade han om när han i sin ungdom klantade till det rejält:

– Jag fyllde olja i tanken för spolarvätska, sa han.

Och tillade att han efteråt fick servicen på macken helt gratis – eftersom personalen hade fått sig ett så gott skratt.

– De hade aldrig haft en kund som gjort något liknande…

Håkan Juholt poängterade efter besöket att Socialdemokraterna vill göra en översyn av hela skolsystemet.

– Det är alldeles orimligt att allt mer ansvar läggs över på eleverna och föräldrarna, att man minskar lärarresurser och flyttar pengar till skatteparadis utomlands. Vi måste ha en nationell skolpolitik. Vi har släppt marknaden fri på ett sätt som är helt orimligt.

I dag vill han dock inte förbjuda möjligheten att ta ut vinst för den som driver skola. Men han menar att kraven är för lågt ställda om det går att plocka ut vinster samtidigt som skolresultaten sjunker.

– Det väsentligaste för mig är att det finns olika alternativ att välja på, att det finns olika inriktningar och olika pedagogiker och att det som är skattefinansierat med våra gemensamma medel leder till ökade studieresultat.

Se fotograf Lasse Allards fina bilder från skolbesöket nedan.

/Anette Holmqvist

Juholt, Felicia, Jonatan.jpg

Håkan Juholt med Felicia Zakrisson och Jonatan Löfgren. Eleverna går på ett ettårigt program för elever med trasslig skolgång bakom sig. Programmet hjälper dem till gymnasiebehörighet. Läraren beskriver arbetet som ”mycket kärlek och tuffa regler”

Juholt, Roberto.jpg

Roberto Guerra Rivera, 19, var en av eleverna som tyckte det var jättekul att få besök av S-ledaren. ”Bra att få visa lite av det vi håller på med här” sa han och fick medhåll av Juholt som poängterade att det måste vara möjligt att få en andra chans.

Juholt,kulturskolan.jpg

Kulturskolans elever och lärare berättade om sina upplevelser av dans, musik, sång och teater. Juholt lovade att arbeta för mer pengar till kulturen – och att komma till elevernas vårshow i maj om han är hemma då.

  • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB