Startsida / Inlägg

Pekgul i danskt islambråk

av Anette Holmqvist

S-kvinnors ordförande Nalin Pekgul går i dag på debattsajten Newsmill till storms mot den danske författaren Mikael Jalving, som skrivit boken ”Absolut Sverige – En rejse i tavshedens rige”.  Hon anklagar honom för att vara islamofob.

Pekgul intervjuades av Jalving under arbetet med hans bok, ur aspekten islam och integration. Något som hon i dag ångrar.

”Det lät intressant och jag tänkte att mina synpunkter kanske kunde bidra till en nyanserad debatt i Danmark om muslimer. Att danskar skulle få inblick i att det finns många olika sätt att vara muslim på och att de som har extrem tolkning av islam inte är representativa för den stora majoriteten muslimer i Europa. Jag tackade därför ja till intervjun i tron att det var en seriös journalist som var intresserad av det jag hade att berätta. Tyvärr skulle det visa sig att jag hade misstagit mig.” skriver Pekgul.

Nalin Pekgul får svar på tal direkt av författaren. Mikael Jalving ifrågasätter varför hon reagerar först nu, ett år efter intervjun, och menar också att hennes reaktion är ett bevis på det han vill visa med sin bok:

Nämligen att anklagelser om ”islamofobi har uppenbarligen ett sätt att andas den politiskt korrekta delen av Sverige  och mest av allt tjänar till att signalera till andra att du är i gott sällskap, skriver han i sitt svar (fritt översatt från danska).

/Anette Holmqvist

 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB