Startsida / Inlägg

Rättsprofessorns sågning av Beatrice Ask

av Erik Nises

 

USA:s spioneri i Sverige

Justitieminister Beatrice Ask håller presskonferens förra gången amerikanska agenter anklagades för att bedriva olaglig underrättelseverksamhet i Sverige. Foto: Jonas Bilberg

 

Just nu verkar det som att media och medborgare väntar förgäves på en offentlig kommentar när det gäller Svenska Dagbladets avslöjande om CIA-agenters olagliga operationer i Sverige. (Om detta kan du läsa mer i slutet av bloggposten.)

Nu verkar det som att debatten i stället kommer att handla om tystnaden från myndigheterna och regeringen.

Redan i SvD:s första artikel säger Säpochefen Anders Danielsson att de aldrig kommenterar varken ”pågående, historiska, planerade eller påstådda operationer”.

I regeringen är man överens om att frågan ligger hos justitiedepartementet och minister Beatrice Ask. Men hon har också valt att tiga som muren.

”Justitiedepartementet hålls fortlöpande informerat om Säkerhetspolisens verksamhet. Det finns också fastlagda regler och rutiner för hur övriga delar av regeringskansliet informeras. Om, hur och när justitiedepartementet informeras i ett enskilt ärende kommenterar vi inte”, skrev hon i ett pressmeddelande som gick ut via TT i dag. I går hade hon för mycket att göra för att lämna någon kommentar och inte heller i dag ville hon svara på några frågor.

Frågan som först handlade om huruvuda Säpo agerat tillräckligt kraftfullt mot USA efter det påstådda intrånget handlar nu i stället om politikernas agerande.

Något förvånande säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, att han tycker att det verkar som att ärendet i sig har hanterats på ett bra sätt. Men han menar samtidigt att Beatrice Ask nu undergräver förtroendet för svensk polis och säkerhetstjänt med sitt agerande.

Sakfrågan, att Säpo tog agenter som olagligt agerade i Sverige på bar gärning och lät dem dra utan påföljd, kan enligt honom bero på tre saker.

• Att Säpo som organisation inte är intresserade av att gripa och lagföra utan snarare att kartlägga och granska.

• Att de amerikanska agenterna hann smita när de insåg att de var avslöjade.

• Eller att man helt enkelt lät dem gå för att inte orsaka skada i de svensk-amerikanska relationerna.

Inget av detta tycker han är en dålig förklaring. Att Säpo tiger menar han också är helt i enlighet med deras yrkesroll. Ask däremot bör absolut ta bladet från munnen.

– Förutsatt att hon fått information av Säpo så bör hon vara tydlig med vad som har hänt och ställa sig bakom myndigheten. Nu gör hon det sämst tänkbara. Genom att försöka se till att hon själv inte blir inblandad undergräver hon förtroendet för underrättelsetjänsten och spär på politikerföraktet, säger han. 

Att Säpo informerat regeringen om vad som hände tar han för givet.

– Jag har ett grundmurat förtroende för Anders Danielsson som Säpochef men överhuvudtaget inget förtroende för Justitiedepartementet.

Han menar att det också är självklart att både Säpo och Ask hade agerat annorlunda om de misstänkta agenterna kommit från något annat land än USA.

– Hade det varit nordkoreaner eller irakier så hade hon suttit i morgonsoffan, signalen är att det går an för vissa men inte för andra.

Detta har hänt:

I söndags avslöjade Svenska Dagbladet, genom källor, att amerikanska agenter har opererat i Sverige under falsk täckmantel. CIA-agenterna spanade på misstänkta terrorister men togs på bar gärning av Säpo som själva spanade på de misstänkta terroristerna. De två amerikanerna kollades upp och befanns vara amerikanska agenter, enligt SvD:s källor.
Agenterna ska inte ha deklarerats för svenska myndigheter
Amerikanerna hade inte anmält att spaningsverksamheten pågick.
Amerikanska myndigheter hade heller inte meddelat Sverige att man intresserade sig för misstänkta terrorister i Sverige.
Enligt SvD:s källor framförde Säpochefen Anders Danielsson skarp kritik till CIA:s stationschef på amerikanska ambassaden i Stockholm.. Resultatet blev att de två agenterna hastigt lämnade landet. En tid efter händelsen slutade även CIA:s stationschef på ambassaden och finns inte längre kvar i landet. 
Den olovliga underättelseverksamheten avslöjades 2009 men har hållits topphemlig.

Så säger lagen om olovlig underrättelseverksamhet:
”Straffet för olovlig underrättelseverksamhet är böter eller fängelse i högst ett år eller, om brottet är grovt, fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Försök, förberedelse och stämpling till olovlig underrättelseverksamhet är straffbart. Åtal för olovlig underrättelseverksamhet får inte väckas utan regeringens förordnande.”

/ Pär Karlsson, Erik Nises

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB