Startsida / Inlägg

Sanningen om Maud Olofssons badtunna.

av Erik Nises

När alliansen bildades 2004 så möttes partiledarna hemma hos Maud Olfsson i Högfors i Västerbotten. Av någon anledning pratades det om att de borgerliga partitopparna skulle ha badat i en så kallad badtunna, men det är ett missförstånd. Maud Olofsson hade ingen badtunna vid tillfället. Däremot gav ryktet företagaren Mikael Åström vind i seglen. I Bygdsiljum, några mil från Högfors tillverkar han nämligen badtunnor. Och han var så tacksam över uppmärksamheten att han författade en hyllningsartikel till alliansen. Så småning om blev även näringsminister Olofsson ägare till en tunna från Bygdsiljum genom att några släktingar till henne köpte en som partiledaren fick i present.

Så långt allting gott i Västerbotten. Om det inte hade varit för att företagaren är en skum figur. 2005 satt Mikael Åström i fängelse för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Han dömdes också till näringsförbud i fem år. Fabriken i Bygdsiljum har dock fortsatt att producera tunnor, under annan ledning och i dag drivs den återigen av Åström.

Tidningen Dagens Arbete har granskat företagaren eftersom fabriken förses med arbetskraft genom Arbetsförmedlingen. I dag har fem personer så kallade nystarstjobb i badtunnefabriken och det verkar som att både den fysiska och psykiska arbetsmiljön är rätt kass. Förutom löst hängande elsladdar, takras och livsfarliga gamla maskiner så säger källor till DA att Åström, gapar och skriker på sina anställda.

– Vi hade ett ärende med en kille som var hemma och var sjuk. Mikael Åström åkte hem till honom med en febertermometer och tvingade honom att ta tempen. När han inte hade feber fick han sparken, säger Tommy Lundmark, ombudsman på IF Metall i Skellefteå till  tidningen.

Arbetsförmedlingen kontrollerar inte arbetsmiljön eller tidigare vandel hos de arbetsgivare som får arbetskraft genom nystartsjobben. Däremot kontrollerar de att det inte finns några skatteskulder. Fast det har Mikael Åström också, på över 300 000 kronor, trots att han förnekar det i artikeln.

Dagens Arbete visar också att kändisar som Magdalena Forsberg gör reklam för tunnan mot att hon fick en gratis och att tunnan syns i flera produktioner som sänts av TV4, bland annat i skådespelaren Per Morbergs matlagningsprogram.

Näringsministerns man Rolf Olofsson säger till tidnigen att han känner till att fabrikören har dåligt rykte och att de inte vill ha några affärer i hop med honom – tunnan som står på deras gård är som sagt en 50-års present till Maud.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA HELA ARTIKELN

/Erik Nises

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB