Startsida / Inlägg

Säterjäntan, kommunalrådet, medierna och näringslivet

av Erik Nises
Skärmavbild 2011-06-28 kl. 02.42.27.png

 

Ok, i går natt så kunde jag inte sova. Surfade i stället runt på olika lokaltidningars hemsidor och hittade den här artikeln om årets Säterjänta i Dala-Demokraten. 

Den handlar i korthet om att en 17-årig tjej har utsetts till årets Säterjänta och fått ett halsband av kommunalrådet Abbe Ronsten. 

Sedan läste jag artikelkommentarerna som jag tyckte var lite tråkiga. Först var det någon som hoppade på årets Säterjänta för att hon bar fel sorts strumpor till folkdräkten. Sedan var det en annan som oförklarligt nog kom att tänka på muslimerna i Borlänge och raljerade om dem. 

Själv kom jag att tänka på kommunalrådets roll i det hela. Frågorna började hopa sig och strax före klockan 03.00 skickade jag iväg ett frågebatteri till Abbe som smidigt nog är medlem i Facebook. 

Nyss fick jag svar. Nedan redovisar jag mina frågor med fet stil och Abbes svar i tunn. 

Hej Abbe. Jag läste den här artikeln i natt och har några frågor som jag undrar över.

Hej Erik

Här kommer svaren så gott jag kan.
Jag kan inte hela historien, men den går att ta fram om du skulle önska, men då behöver jag mera tid.

1. Hur går ni till väga för att utnämna Säterjäntan varje år?

Det är en av lokaltidningarna DalaDemokraten som arrangerar utnämningen och svarar för omröstning i tidningen m.m. Kommunen är inte involverad i utnämningen alls. Vi har i en gammal uppgörelse med tidningen kommit överens om att vi delar ut ett smycke och kröner Säterjäntan, i övrigt är det DD:s arrangmang.

2. Vad är Säterjäntans uppgift? 

DD:s uppgifter för Säterjämtans räkning vet jag inte, men jag vet att hon fotograferas i annonser tillsammans med företagare i kommunnen. Officiellt har hon uppdraget att vara kranskulla på på de stora Triathlontävlingarna varje är, och andra föreningar nyttjar också henne till evenemang ibland. Längre tillbaka har hon pressenterat artister i Säterdalen vid arrangemang m.m. Något officiellt uppdrag för kommunen har hon inte idag.

3. Jag utgår från att Säterjäntans uppgift åtminstone delvis är att göra reklam för kommunen. Hon arbetar alltså som PR-konsult och då undrar jag om du vet i fall det är lagligt att betala henne med ett smycke?

Huruvida det är lagligt att dela ut ett smycke till Säterjäntan har jag inte reflekterat över, det har varit en lång tradition sedan längt före min tid (minst 40-50 år). Och som jag ser det handlar det om näringslivsarbete och ett stöd till näringslivet, genom att dom kan utnyttja marknadsföra sig tillsamman med Säterjäntan.

4. Kan i teorin en man bli anställd som Säterjänta, om inte är det inte diskriminering?

Vilka kriterier DD använder vid utnämningen vet jag inte men jag tror att en man skulle få svårt att konkurera 🙂

5. Hur viktig tycker du att det är att utse en Säterjänta på en skala från ett till tio?

Kanske en 3:a. Jag kan tycka att det har ett visst värde, men det är naturligtvis annat arbete som utvecklar kommunen framåt än att utse Säterjäntan.
 

6. Har du tänkt på att Säterjäntan kan uppfattas som en förlegad grej?

Det är ett i vissa stycken förlegat synsätt att ha tävlingar i att vara vacker och det blir naturligtvis till viss del diskriminerande, men samtidigt utser man ju Miss Universum, så det känns ändå ganska oskyldigt med en Säterjänta trots allt.

7. Har ni fortfarande kvar er slogan ”Det är lätt att bli tokig i Säter?”

Självklart har vi kvar vår slogan ”jag är tokig i Säter” Den är mycket bra tycker jag. Och den förmedlar trots allt både allas vår gjädje med att bo i Säter med vår stolta tradition av psykiatrisk vård i Kommunen.Och efter vår utnämning till sveriges bästa kommunslogan så känns det som att andra tycker det också. Vi vann trots allt den omröstningen med stor överlägsenhet.

Ok, stort tack för svaren Abbe. Nu återstår det för oss att fundera på om det här är ett bortkastat blogginlägg eller om historien om Säterjäntan säger någonting om vår tid. Kanske om hur medier, näringsliv och politiker är beroende av varandra och samarbetar på ett sätt som befäster sexistiska… äh nu låter jag jättetrist. Jag mejlar länken till Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider i stället. Han är klok och bjuder kanske Politikerkollens läsare på en analys. 

Förresten visar det sig att hela konceptet med Säterjäntan redan skrotats en gång – 1912. 

/Erik Nises

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB