Eskils recept för godare skolmat
avJORDBRUKSMINISTER ESKIL ERLANDSSON (C) FOTO: BJÖRN LINDAHL
Alldeles nyss lät sig jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) väl smaka av lammfärsbiffar här i Visby. Arrangemanget stod organisationen Skolmat & vänner för och Atheneskolans restaurang fixade käket.
Eskil är regeringens matansvarige och förutom att man lagstiftat för att skolmaten ska vara gratis och hälsosam så avslöjar ministern att han är personligt ansvarig för den kanske största skolmatsfrågan.
– Jag har iklätt mig ansvaret för att den dessutom ska vara god och tilltalande, men det går liksom inte att lagstifta om, säger han.
Skolminister Jan Björklund (FP) var också bjuden till bords men han kom aldrig, någon som Pär Bergkvist från Skolmat & vänner är besviken över. Han tycker att de gastronomiska och pedagogiska världarna borde samarbeta mer.
Vad har då skolmatsministern för idéer för att höja kvalitén på skolmaten. Mer pengar till skolornas matkassor? Nej, det behövs inte – det handlar om engagemanget hos personalen slår han och Bergkvist fast. Hela arrangemanget gick ut på visa att det går att bjuda på god skolmat för 15 kronor per person. Men å andra sidan var det bara råvarukostnaden som räknades in i den femtonlappen och i realiteten ligger snittpriset för en skolmåltid på en sju åtta spänn runt om i landet. Mer pengar till de som lagar mat åt ungarna då?
– Nej, det är viktigare att höja statusen på att jobba med skolmat, säger Eskil Erlandsson.
Det verkar vara politikernas universalrecept på hur man gör saker bättre inom skolans värld.
I dag är snittlönen för skolkockar 21 200 kronor i månaden och 19 600 för övrig måltidspersonal (senaste siffrorna från fackförbundet Kommunal, 2009).
Eskil gav i alla fall Athenaskolans restaurangpersonal + + + + + för biffarna.
/Erik Nises