Statlig lärarsatsning i Björklunds sommartal
avFoto: ANDERS JOHANSSON / SCANPIX
Läraryrket och världsekonomin stod i fokus när partiledaren Jan Björklund (FP) i dag sommartalade i Marstrand. Han berättade att det svåra ekonomiska läget i världen påverkar den budget som alliansregeringen lägger i höst.
– Det ekonomiska läget är bekymmersamt och vi kommer att få lägga en mycket försiktig höstbudget. Det innebär att vi måste prioritera hårt.
Hur orolig är du över det ekonomiska världsläget?
– Marknaden handlar mycket om psykologi, det är lätt att det blir en nedåtgående spiral. Nu handlar det framför allt om att ett antal regeringar i södra Europa måste visa att de är beredda att fatta nödvändiga beslut om långsiktiga strukturförändringar.
En fråga som Folkpartiet prioriterar hårt inför höstens budget är en höjning av läraryrkets status. Enligt Björklund så måste kommunerna se till att lärarlönerna höjs.
– Lönerna har sackat efter, vilket är strategiskt fel för Sverige. Det är i dag väldigt få toppstudenter som väljer att bli lärare. Tar man studielån i fem år är det en ren förlustaffär att ge sig in i läraryrket. Kommunerna har huvudansvaret men från statligt håll ska vi vara med och inrätta flera utvecklings- och karriärsmöjligheter. Duktiga lärare ska kunna söka speciella tjänster där staten finansierar lönerna, säger han.
Fp-ledaren talade också i sitt tal om en sjukförsäkringsreform som han anser nödvändig i höstens budget. Han menar att möjligheterna för Försäkringskassan att göra individuella bedömningar måste öka och de som haft tidsbegränsad sjukersättning och saknar sjukpenninggrundande inkomst – så kallade nollklassade – ska få rätt till ersättning från sjukförsäkringen.
Varför sommartalar du alltid i Marstrand förresten?
– För det första så kommer jag ju från västra Sverige. Men det är även en gammal tradition att liberala ledare talar här. Bengt Westerberg gjorde det, men traditionen går faktiskt tillbaka till 1931, när den dåtida partiledare ledaren C.G Ekman började tala här.
/Pär Karlsson