Startsida / Inlägg

Krishantering the S-way

av Erik Nises

Det kan utan att tumma på den journalistiska objektiviteten slås fast att Socialdemokraterna befinner sig i ett pissläge. I morgon är det höstens första och enda partiledardebatt i riksdagen och möjligheterna för Håkan Juholt att sätta fokus på sin politik är tämligen begränsad av uppmärksamheten som riktas mot hans fusk med ersättningarna och den hårt kritiserade hanteringen av situationen. 

Men S-krisen hade förmodligen även varit ett faktum även om inte Aftonbladet avslöjat att Juholt hade mottagit 160 000 kronor i bostadsersättning som han inte hade rätt till. 

Veckan innan avslöjandet bråkade hela S-riksdagsgruppen om det förslag på budgetmotion som Håkan Juholt och Tommy Waidelich lämnade över. Bland annat avslöjade SVT att det (tvärt emot vad Juholt själv hävdade) i deras förslag inte fanns några planer på att återställa nivåerna i A-kassan, något som de flesta Socialdemokrater upplever som en av partiets huvuduppgifter vid ett maktskifte.

Interna dokument har vid flera tillfällen läckt ut till media – någon som tyder på oenighet i partiet.

Håkan Juholt har själv sagt till nyhetsbyrån TT att det finns krafter inom partiet som vill skada honom.

Dessutom avslöjade SVT i kväll, som lök på laxen, att Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson hävdar att han förankrat det utspel om utvisningar av nyblivna medborgare som förra fredagen mötte hård kritik hos Juholt innan uttalandet. Märkligt med tanke på att Juholt senare samma dag gick ut och sa att han inte stödde Johanssons ståndpunkt. 

I detta läge, skriver Ann Wolgers, tidigare pressekreterare hos Juholt och numera ansvarig för partiets långsiktiga mediestrategiska arbete, på Facebook att hon drar till Zagreb. 

Skärmavbild 2011-10-11 kl. 21.28.14.png

Antagligen bedömer hon att det inte är läge att tänka på de långsiktiga strategierna – det räcker förmodligen att överleva dagen – en uppgift som faller tungt på kommunikationschefen Nina Wadensjö som i SVT i kväll nästan själv föll i skratt när hon sa att det förstås kan verka ”konstigt” att Håkan Juholt den 13 september lämnade in en ansökningsblankett om fortsatt felaktig ersättning trots att felet påtalats för honom en månad tidigare av den anledningen att man ”ville att allt skulle bli rätt”. Hon är för övrigt en av de fem personer som har ”gillat” Wolgers status. 

/Erik Nises

 

Ps. En läsare tycker här i kommentarsfältet att ovanstående bloggpost är lite ”spekulativ” och jag vill förtydliga att Politikerkollen inte på något sätt vill låta påskina att Socialdemokraternas mediemänniskor är på väg att fly landet för gott – inget tyder i nuläget på det. Den på Facebook blixtsnabba Ann Wolgers har dessutom redan förtydligat sin statusuppdatering på följande sätt: ”Jag åker ju till Zagreb för att föreläsa för våra systerpartier om strategisk media. Mycket spännande ämne i regionen, där fri media intebetyder samma sak som här. Lovar berätta allt sen!”.

  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB