S-veteraner anklagar M för historieförfalskning
avEn av Moderaternas viktigaste uppgifter i Örebro är att ta fram ett nytt idéprogram. Från talarstolen nämns order ”förnyelse”, milt uttryckt, ganska ofta.
De flesta moderater här är överens om att idéprogrammet kommer bli hur bra som helst. Men på annat håll väcks helt andra reaktioner. Flera gamla socialdemokrater anklagar nu M för att syssla med historieförfalskning, rapporter S-tidningen Aktuellt i Politiken.
Under sent 70-tal och tidigt 80-tal införde Sveige investeringssanktioner och senare handelssanktioner mot Sydafrika, där apartheid var en realitet. Vid den sista sanktionsskärpningen 1985 röstade alla partier för, förutom just Moderaterna. I sitt nya idéprogram skriver man dock att
”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.”
Enligt Wallen vore det ärligare att säga att man ändrat sig, i stället för att säga att men ledde kampen.
– De röstade emot sanktioner och var för att svenska företag skulle få verka i Sydafrika, säger hon.
En annan som retat upp sig är gamla kulturministern Bengt Göransson (S). Han stör sig på att Moderaterna i sitt nya idéprogram framställer sig som arkitekterna i bygget av det svenska välfärdssamhället. Han menar att detta går helt emot att M tidigare röstat emot flera stora välfärdsreformer, som allmän rösträtt och sjuk- och a-kassa.
– Det är otroligt. De är fräcka. De satsar på okunnighet. Om programmet innehåller en sorts bekräftelse på att de alltid har skapat demokrati – det vill säga ett slags retroaktiv historieskrivning – då ska man fundera över vad de skriver om samtiden, säger Bengt Göransson till AiP.
Partisekreteraren Sofia Arkelsten säger att Moderaterna vill visa att de är ett brett parti.
– Vi har förnyat oss på många sätt och vi har utvecklats hela tiden. Om du läser idéprogrammet så ser du också att det finns en del om att vi alltid har varit i rörelse. Man kan konstatera att alla partier naturligtvis har utvecklats för att vara relevanta i sin tid. Det tror jag är grunden för att överleva politiskt, för att man ska vara relevanta för väljarna. Det går inte möta dagens väljare med gårdagens politik, säger hon till AiP.
/Pär Karlsson
Lena Hjelm-Wallen. Foto: MAGNUS WENNMAN