Startsida / Inlägg

Snabbkurs: tjäna pengar på politiken

av Erik Nises

I dag har det beslutats att riksdagspartierna ska få dela på 170 852 550 kronor. Pengarna kommer från staten och fördelas så här: 

Socialdemokraterna
48 854 100 kr
Moderata samlingspartiet
41 549 250 kr
Miljöpartiet de gröna
13 743 300 kr
Folkpartiet liberalerna
14 861 400 kr
Centerpartiet
14 845 050 kr
Sverigedemokraterna   
10 288 800 kr
Kristdemokraterna
13 446 450 kr
Vänsterpartiet
13 264 200 kr

Det är som synes lönsamt att driva parti. Och Politikerkollen ger därför en snabbkurs i hur du så enkelt som möjligt lägger vantarna på lite partibidrag. 

1. Först måste du så klart starta ett parti. Och det är enklare än man kan tro. Det är bara att bilda en ideell förening. 

2. Namnfrågan är central – du behöver ett slående namn! Långt och förklarande verkar inte bra (Politikerkollen har inte noterat några framgångar för tillexempel Enighet Rättvisa Socialism Arbetarpartiet i Umeå) men det får heller inte vara för generellt som Kommunens bästa i Ljungby. Passa dig också för abstrakta grejer, hur snärtigt det än kan låta så verkar inte Popvox som drivs från Mosebacke i Stockholm dra in nåt vidare med flis. Här kan du kolla vilka partinamn som är lediga. 

3. Egentligen behöver du inte ens några medlemmar men för att få in pengarna måste ditt parti ha ett bankkonto. Och för det krävs att i alla fall tre personer är med.  

4. Det gäller nu att du själv skramlar ihop till tryckandet av valsedlar. Det är det första valet som är jobbigast. Lyckas du där få 1 procent av rösterna så kommer du få sedlarna gratis vid nästa. 

5. Får du då 2,5 procent av väljarstödet i ett nationellt val ska du se att pengarna börjar trilla in. Men det är inte så lätt som man kan tro så det är en delikat avvägning om tror att man har något att vinna på att bränna pengar på propaganda. 

6. Nu har du två chanser på dig att nå upp till nästa nivå – fyraprocentsspärren. Och nu börjar det bli viktigt att du har medlemmar att besätta stolarna i landets beslutande församling med. Bidraget är nämligen avhängigt hur många ledamotsplatser du får och vem som helst kan man ju inte släpa in i maktens korridorer. 

7. Nu har du förutom partibidrag också gratis boende för dig och tills för alldeles nyligen även för din sambo (enligt solklara regler som inte fanns). Du ska också omedelbart se till att boka in dig på internationella konferenser för vilka du får 5 000 kronor för de 20 första ledamotsplatserna.  

8. När du väl är inne i riksdagen så gäller det att få så mycket röster som möjligt i nästa val. Men, och det här är viktigt, du får inte under några som helst omständigheter vara med och bilda regering. Det hindrar dig inte från att bli största parti men hamnar du i regeringsställning så SÄNKS beloppet per ledamot i riksdagen från  24 300 till 16 350. Det är klart att tillvaron är ännu luxuösare i Rosenbad men kraven på din motprestation kommer dramatiskt att öka.   

Reglerna i sin helhet finns här för dig som tänker göra slag i saken. 

Och så genvägen: Om du bara är intresserad av politik för egen vinning – hög lön för lite arbete så ska du i stället satsa på EU-parlmantet. Visserligen finns även här en besvärlig fyraprocentsspärr men du kan alltid gå med i något av de redan existerande partierna och lönen är betydligt högre där för dig som ledamot och i princip ingen håller koll på vad du gör. Dessutom får du större kansliresurser och en massa duktiga tjänstemän som sköter det besvärliga faktainsamlandet och håller reda på vad du ska säga och när du ska säga det. 

Väl bekomme! 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB