Gammal socialminister ska ta fram nytt partiprogram
avFoto: SCANPIX
När Socialdemokraterna håller kongress 2013 ska ett nytt partiprogram antas, det sjätte sedan andra världskriget. I dag presenterade Håkan Juholt, som är ordförande i den programkommission som leder arbetet med att ta fram det nya programmet, de två sekreterarna som ska ingå i gruppen.
Det blir S-veteranen Lars Engqvist, 66, som får uppdraget att bli huvudsekreterare i kommissionen. Han var socialminister under Göran Persson 1998-2004 och har fram tills i dag varit ordförande i Sveriges Televisions styrelse. Engqvist är gammal SSU-ordförande och tidningsman. Har han varit chefredaktör både för Östra Småland och den numera insomnade tidningen Arbetet.
Varför en comeback nu?
– Jag fick en förfrågan, jag tror att min erfarenhet kombinerat med min nyfikenhet på framtidsfrågorna kan bidra till arbetet. Jag har varit med så pass länge att jag kan med trovärdighet peka på vilka områden där vi måste börja om från början i partiet.
Du avgår som ordförande i SVT:s styrelse. Varför?
– Det är omöjligt att kombinera ett sådant här uppdrag med att vara ordförande i ett public service-företag. Det är jag benhård på. Jag har meddelat att jag avgår omedelbart.
Juholt har hamnat i bråk med SVT angående partiledardebatten. Hur ser du på det?
– Jag fick frågan när det var aktuellt då, då sa jag att ingenting som SVT:s styrelse kommenterar. I styrelsen finns folk som har politisk bakgrund.
Vad gör Juholt till en bra partiordförande?
– Han har ett socialt perspektiv som är spännande och en lidelse. Sen har han ett känslomässigt engagemang som är spännande.
Hur ser du på att han varit i blåsväder?
– Jag är övertygad om att han klarar det där. Det som har skrivits om honom är mycket struntsaker. Allt som skrevs om hans hyresaffär var inte korrekt.
Hur ser du på partiets kris?
– När Tage Erlander tillträdde som partiordförande för S beskrev Dagens Nyheter honom som en nolla. ”Det är ingen dålig utgångspunkt” sa han då. De låga siffror partiet har nu, av begripliga skäl, innebär att 25 procent inte är dålig utgångspunkt.
Vilka frågor är viktigast att ta tag i när det gäller partiprogrammet?
– Arbete åt alla, det har varit socialdemokratins klassiska krav som har skiljt oss från andra. Vi har inte haft full sysselsättning på väldigt länge, i dag har vi vant oss med en arbetslöshet på 6-7 procent.
Biträdande sekreterare blir Marika Lindgren Åsbrink, som är ekonomisk-politisk rådgivare till S-ledningen i dag och även flitig bloggare. Hon är dotter till tidigare finansminister Erik Åsbrink (S).
Vilka utmaningar har ni framför er?
– Vi har en utmaning att förstå samtiden.
Beror det lägre stödet för S i dag på att ni inte har varit i klang med samtiden på samma sätt som tidigare?
– Ja, jag tycker att det ibland har varit så. När ekonomin och omvärlden förändrades i början på 80-talet så stod vi kvar med de gamla sätten, som byggde på att vi gjorde en egen sluten ekonomi som vi kunde reglera mycket saker som vi inte kan reglera i dag. Sedan kom 90-tals krisen och man var tvungen att göra en massa nedskärningar som man egentligen inte ville. Någonstans tappade man bort hur vi kan möta nya utmaningar på ett sätt som ändå är socialdemokratiskt.
Det senaste S-partiprogrammet antogs 2001.
/Pär Karlsson