SD: Nu ett socialkonservativt parti
avEfter en lång debatt på morgonen antog ombuden på Sverigedemokraternas landsdagar det nya principprogrammet som ledningen tagit fram. Det hela föranleddes av en lång diskussion där flera ombud yrkade på avslag medan många också ville att programmet skulle skickas på återremiss.
Den största nyheten är att partiet nu kommer att kalla sig socialkonservativt i första hand, och nationalistiskt i andra hand.
– Det här befäster vår roll som ett mittenparti, säger partiledare Jimmie Åkesson.
Men det fanns många kritiker, som menade att programmet var illa och för snabbt förberett. Flera var också rädda för att nationalismen skulle tonas ned.
En av dem var partistyrelseledamoten David Lång:
– Det här har gått väldigt snabbt. Debatten om programmet behöver fortgå under längre tid, vi måste öka insikten om vad detta innebär, säger han.
Partisekreteraren Björn Söder menade dock att kritikerna inte läst programmet ordentligt.
– Ingen har vetat var vi har vår idégrund tidigare. Har kritikerna ens läst programmet? Nationalismen nämns i den första meningen, hur kan man då påstå att det tonas ned? Det kritikerna gör är att lägga dimridåer och målar upp en felaktig bild.
SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand yrkade på återremiss:
– Först här började vi på riktigt diskutera vilken väg vi ska gå ideologiskt. Det är ett problem att vi bara kan vara 100 procent för eller emot programmet och att vi inte har möjligheter till ändringsyrkanden. Det här kanske inte är så väl förankrat som alla tror.
– Det här har inte varit en bra demokratisk process.Det här är så dåligt förankrat att vi inte kan sälja in det här till väljarna. Om två år kanske vi kan det. Låt oss starta en debatt i stället, säger Gustav Kasselstrand.
VU-ledamoten Richard Jomshof menade dock att antagandet av programmet var nödvändigt.
– Begreppet nationalism är inte tillräckligt när det handlar om fördelningspolitik. Packeteringen har varit vårt största problem som parti. Begreppen socialkonservatism och nationalismen visar nu tillsammans vad vi är för typ av parti.
125 ombud röstade för, 28 emot och fem lade ned sina röster.
/Pär Karlsson