”Ilmar Reepalu fiskar i grumliga vatten”
avIlmar Reepalu (S) Foto: BJÖRN LINDAHL |
Socialdemokraternas starke man i Malmö, Ilmar Reepalu, har retat upp sina rödgröna kamrater – rejält.
Anledningen är att han har skrivit under en inbjudan till en samling om brottsligheten i Malmö tillsammans med bland annat sverigedemokraten Magnus Olsson. Brevet gick ut till flera ministrar, riksdagsledamöter från Malmö och kommunstyrelsens ledamöter, men även till myndigheter som ska medverka – polis, tull och länsstyrelse.
I brevet, som har titeln ”Goda krafter räcker inte”, skrivs att man på mötet vill diskutera en reviderad vapenlagstiftning och att tullen ska få ökade resurser för att minska andelen illegala vapen. Men man slår också fast att Ebo-lagstiftningen, lagen om eget boende för asylsökande, bör ses över då den bidrar till den ökade segregationen.
Det är det sistnämnda som retat upp V och Mp, som styr Malmö i en koalition med S.
– Jag fick ett brev från borgarna, SD och S i Malmö som verkade utgå från någon sorts samsyn när det kommer till brottsbekämpning. Det är problematiskt om man börjar slänga sig med formuleringar som kopplar samman brottslighet med flyktingmottagande. Grogrunden för brottslighet handlar om fattigdom och arbetslöshet. Ilmar Reepalu och de andra fiskar i grumliga vatten, säger Maria Ferm (MP), riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson.
Även Hanna Gedin ersättare i kommunstyrelsen (V), är kritisk.
– En enig kommunstyrelse kan skriva brev ihop, men det här ville vi inte skriva under. Vi ser inte brottsligheten som en fråga om invandring, det är precis det som Sverigedemokraterna gör. Det är synd att bland annat Socialdemokraterna spelar dem i händerna genom att göra den kopplingen, säger hon.
I vanliga fall diskuteras skrivelser och ställningstaganden i den rödgröna gruppen i Malmö innan det går ut till andra. Men enligt Fredrik Fernqvist, kommunstyrelseledamot (MP), var brevet färdigformulerat och klart att skriva under när det nådde samarbetspartierna.
– Hela kommunstyrelsens namn stod med och jag förväntades skriva under, men det kunde jag inte. Vad det här innebär för vårt samarbete vet jag inte än, men det är allvarligt, säger han.
Men enligt Ilmar Reepalu så finns inte den koppling som V och MP talar om i brevet.
– Jag kan inte se någon koppling mellan att vapen smugglas hit och flyktingar. Vill de dra den slutsatsen så det de själva som gör det, säger han.
Reepalu menar att många politiker i Malmö länge varit överens om att Ebo-lagen bör förändras.
– I områden där det finns 80-85 procents arbetslöshet är grogrunden för kriminalitet större, vilka som än bor där. På mötet vill vi diskutera hur vi arbetar effektivt mot den organiserade brottsligheten och se vad den ändrade vapenlagstiftningen i Danmark innebar. Dessutom vill vi titta närmare på kameraövervakningen, de regler som finns i dag är väldigt omoderna, säger han.
/Anette Holmqvist, Pär Karlsson