Startsida / Inlägg

Helmanlig utskottsresa kan ge nya nomineringsregler

av Anette Holmqvist

Den 26 april åker en delegation från riksdagen på talmansresa till Spanien och Portugal för att diskutera arbetsmarknad och finansfrågor samt EU-samordning och klimat. Resan leds av vice talmannen Ulf Holm (MP).

När namnen för vilka som ska åka med på resan i går offentliggjordes höll Ann-Christin Ahlberg, riksdagsledamot (S) som ingår i riksdagens jämställdhetsnätverk, på att smälla av. De tre partier som ska följa med, Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, hade alla nominerat manliga ledamöter att åka med på resan – utan att talmannen reagerat.

För att få till en mer jämställd delegation satte hon sig genast och skrev ett mejl till talmannen där hon protesterade emot den helmanliga resan. 

”Även om partierna nominerar till dessa resor anser jag att det är helt oacceptabelt att en delegation som representerar Sveriges Riksdag endast utgörs av män. Det är med förvåning jag konstaterar att talmannen inte reagerat och agerat för att delegationen skall bestå av en mer jämn könsfördelning” skrev hon bland annat.

På torsdagen när talmannens kansli hade nåtts av protestmejlet så ändrades snabbt deltagarlistan. I stället för Tomas Tobé, Moderaternas talesperson i arbetsmarknadsutskottet, åker nu Maria Plass från samma parti och utskott.

– Det är partigrupperna själva som nominerar. Vi går ju bara ut med vilka ämnen som ska diskuteras. Det vi kan göra är att skicka ut helheten till alla partigrupper när alla har nominerat klart och säga ”så här ser det ut”, säger Ulf Holm.

– Det är ju väldigt känsligt om vi skulle skicka tillbaka till partigrupperna och säga att ”ni måste byta er person”. Det skulle kunna uppfattas som att talmannen försöker styra vem som ska åka med.

Men Ann-Christin Ahlberg nöjer sig inte med ett sådant svar. Hon kommer därför att föreslå till jämställdhetsgruppen att alla partier hädanefter åläggs att nominera två personer till alla resor, en man och en kvinna, vilket skulle ge talmannen en möjlighet att styra gruppens sammansättning mer.

– Vi representerar ju Sveriges Riksdag där vi är ganska jämnt fördelade. Talmannen har ytterst ett ansvar att se till att vi, när vi representeras utomlands, visar att det fungerar alldeles utmärkt att vara både kvinnor och män i parlamentet , säger hon.

/Anette Holmqvist

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB