Startsida / Inlägg

Håkan Juholt kritiserar Wanja Lundby-Wedin i ny bok

av Pär Karlsson
Juholt.jpg

Foto: KRISTER HANSSON

Den 21 januari avgick Håkan Juholt som partiledare för Socialdemokraterna efter tio stormiga månader på posten. Sedan dess har han hållit en låg profil, förutom någon enstaka intervju och det tal han höll i Sölvesborg på första maj.

Men i höst kommer vi få veta mer om hur Håkan Juholt själv upplevde sin historiskt korta tid som S-ledare. Då kommer en bok om Juholt ut, skriven av lokaljournalisten och författaren Fredrik Loberg. 

Boken, som är baserad på intervjuer som Loberg gjort både under och efter S-ledarens tid i toppen, kommer enligt enligt honom själv att handla om ”Håkan Juholts snart 50 år långa liv som politiker, journalist och människa.”

Redan nu har två korta utdrag ur boken publicerats av författaren. Där är Håkan Juholt starkt kritisk till den avgående LO-ledaren Wanja Lundby-Wedins roll i samband med hans avgång. Inför det hårt mediabevakade mötet med Socialdemokraternas verkställande utskott den 19 januari gick Lundby-Wedin ut och krävde att det skulle handla om arbetet inför S höstbudget, som presenterades några månader tidigare. LO:s ordförande sade sig vara orolig över att Håkan Juholt och Tommy Waidelich varit beredda att slopa en höjning av a-kassan. 

Enligt Håkan Juholt var Lundby-Wedins agerande ett trendbrott, som hade som syfte att försvaga honom eller få honom avsatt.

– Att vår budgetprocess och ifrågasättandet av mig och Tommy Waidelich skulle göras publikt var också nytt i det socialdemokratiska partiet. Den frågan hölls ju då levande av oss själva. Det fanns inga journalister som egentligen var intresserade av detta, om inte vi själva höll liv i det. Det överraskade mig att Wanja med sin rutin valde det arbetssättet, säger Juholt i boken.

Han säger också:

– Det har aldrig inträffat under Kjell-Olof Feldts eller Gunnar Strängs tid. Eller Göran Perssons eller Pär Nuders eller Bosse Ringholms tid. Helt plötsligt ska Tommy Waidelich komma och ställas till svars för hur förarbetena till vårt budgetarbete hade gått till. Det klart att det var djupt olustigt och i grunden direkt ovärdigt. 

– Det var också ett sätt att hålla grytan kokande, som jag upplevde det, och ett ifrågasättande kring mig, som jag tyckte var ganska obehagligt.

Ett ett annat utdrag ur boken beskriver Juholt hur han saknade en riktigt stark förtrogen medarbetare när Thomas Östros och Sven-Erik Österberg vägrade att uttala förtroende för honom i november 2011:

– De som ville komma åt mig märkte ju att den där skyddsmuren runt mig inte fanns. 

– När skyddsmuren i alla fall inte märks så tydligt, då är det så många blottor i den här muren att det egentligen bara är en tidsfråga. 

– Nu förstår jag det, men det förstod jag inte då. Jag noterade ju att det var tomt och tyst utåt och nu när jag ser det efteråt är det klart att de som ville komma åt mig av olika skäl självklart har gjort analysen att ”vi kan gå direkt på honom”, ”vi kommer direkt på målet”, ”vi behöver inte passera någon”.

– Det var fri jaktsäsong. Det var legitimerad storviltsjakt dygnet runt, i stort och smått, med alla vapen.

Aftonbladet har sökt Wanja Lundby-Wedin och Håkan Juholt.

Texten uppdateras.

/Pär Karlsson

  • Tjänstgörande redaktör: Petter J Larsson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB