Startsida / Inlägg

Wanja: ”Beklagligt att LO-ledningen inte blir jämställd”

av Pär Karlsson

På fredag inleds LO:s 27:e kongress i Folkets Hus i Stockholm. Under helgen väljs en helt ny ledning för organisationen. Valberedningen har föreslagit Karl-Petter Thorwaldsson som ordförande, Tobias Baudin som vice ordförande och Torbjörn Johansson som avtalssekreterare. Dessutom planerar man att utöka LO-toppen till fyra namn och välja Ingela Edlund som andra vice ordförande. 

Det har kommit en del kritik mot att det nu blir manlig dominans i ledningen. I dag när LO höll presskonferens inför kongressen gav den avgående Wanja Lundby-Wedin sin syn på den skeva könsfördelningen.

– Det är inte en fråga jag ska hantera, det är upp till valberedningen. Men jag tycker att det är beklagligt att man inte har en jämställd ledning. Det förpliktar den nya ledningen att leva upp till det som våra nya stadgar förhoppningsvis kommer att säga efter helgen – att LO har en feministisk grundsyn. Det handlar inte bara om jämställda löner utan även att vi nu kan jobba för en annan maktfördelning och en möjlighet till ett allt igenom jämställt samhälle, säger hon.

Enligt Lundby-Wedin finns det flera ödesfrågor för LO som ska diskuteras på helgens kongress. Det övergripande temat är full sysselsättning. Man ska dessutom ta upp de viktiga frågorna om hur organiseringen av nya medlemmar ska fungera på bästa sätt och hur det återigen ska skapas enighet bland LO:s 14 medlemsförbund inför nästa avtalsrörelse. 

När hon tillträdde som LO-ordförande för tolv år sedan rann det glädjetårar nedför hennes kinder. Och Lundy-Wedin tror att det kan bli svårt att hålla tårarna borta i helgen, när hennes uppdrag snart är över.

– Det är inte så att det är svårt att lämna rollen som LO-ordförande, jag har varit det så många år och det är dags för någon annan att ta över. Men det är arbetsgemenskap, en kamratskap och många människor jag lärt känna de här åren som inte kommer att finnas i min närhet längre. Det går inte att komma i från att det blir en form av sorgeprocess. 

Hon ser dock fram emot att välkomna S-ledaren Stefan Löfven när han ska tala inför ombuden på söndag. 

– Jag känner Stefan väl, vi har suttit i LO:s styrelse tillsammans i många år och i Socialdemokraternas verkställande utskott, där han var min suppleant. Att få hälsa honom välkommen till LO:s kongress i hans nya roll, det känns stort. Vi har all anledning att vara stolta över att en facklig ledare kan bli ordförande i Sveriges största parti.

/Pär Karlsson

Wanja.jpg

Wanja Lundby-Wedin tillsammans med LO:s nästa ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: URBAN ANDERSSON

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB