Startsida / Inlägg

Värderånare hjälper Kristdemokraterna

av Anette Holmqvist
Filmfoto ur "Sökarna". Fr v: Ray Jones IV, Liam Norberg, Jonas Karlsson och Musse Hasselvall. Foto: TV4/Svensk Filmindustri

Kommer ni ihåg Liam Norberg? Skådespelaren i den uppmärksammade 90-talsfilmen ”Sökarna” som dömdes till fängelse för Sveriges största värderån. Under tiden i fängelset blev Norberg frälst och han har, sedan han kom ut, lämnat sitt tidigare kriminella liv bakom sig.

Bland annat genom att skildra sin brottsliga karriär i bokform. Nu tar Liam Norberg ännu ett steg. Under den kommande politikerveckan i Almedalen ska han medverka i ett seminarium anordnat av Kristdemokraterna. Temat är ”Kriminella ungdomsgäng”.

– Jag är inte engagerad i något parti, men har en kristen grundsyn där jag anser att familjen är viktig. Jag har i elva år pratat om dessa frågor, hur man ska undvika att unga människor dras in i kriminalitet, säger Norberg.

Enligt ex-rånaren är det viktigt att stötta utsatta ungdomar att välja en annan väg:

– Jag vet att man kan lockas av pengar och den gemenskap som finns i kriminella strukturer, till exempel om man inte haft någon närvarande farsa. Unga utnyttjas ofta av kriminella som kurirer och liknande. Hierarkin är stark inom den brottsliga världen, säger han.

I Almedalsseminariet deltar även Caroline Szyber, riksdagsledamot (KD) samt representanter från unga-Kris och polisen.

/Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Liam Norberg i dag. Foto: Mikael Gustavsen
 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Fred Balke, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB