”Den svartaste erfarenheten i mitt liv”
avSå sa TV4-journalisten Anders Pihlblad under Aftonbladets mediaseminarium på temat ”Fällde media Håkan Juholt?”, om drevet mot honom efter den så kallade Schenströmaffären.
– Jag mådde fruktansvärt dåligt och det satt i över ett år. Jag gick ned väldigt mycket i vikt, och vägde bara 56 kilo, sa han.
– Det värsta var att jag förlorade många vänner efteråt. Personer som inte var sjyssta mot mig. Det har gjort mig till en hårdare person. Jag har mycket svårare att släppa folk inpå livet i dag, säger Pihlblad till Politikerkollen efteråt.
Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin, som deltog i panelen, definierade mediedrev – vilket alla var överens Håkan Juholt blev utsatt för:
– Det är när många redaktioner gör samma bedömning av nyhetsvärdet i en händelse och samtliga väljer att satsa stora resurser på bevakningen av en person. Då blir det många, och det är ett drev.
Efter Aftonbladets avslöjande om lägenhetsaffären i höstas följdes Juholt av mängder av journalister, fram till sin avgång i januari.
– Om 20 journalister står utanför partikansliet, även om alla gör sitt jobb och inte begår några övertramp, så är det klart att det blir mycket för en person, sa Anders Pihlblad.
– Man behöver inte vara ett geni för att förstå att det är fruktansvärt hemskt för en person att uppleva det. Det är en svår avvägning, för samtidigt måste vi göra vårt jobb och ta reda på vad som händer, sa Lena Mellin.
Enligt Anders Pihlblad var det dock inte drevet som fällde Juholt, trots allt.
– Tittar man på varje liten byggsten i processen hade Juholt sig själv att skylla, men också Socialdemokraterna. Att valberedningen valde honom. Han var inte hela partiets man, utan en kompromisskandidat.
Gudrun Schyman tog upp att Juholt redan innan han blev partiledare yppat att han inte var rätt person. Han beskrev sig själv som för ”yvig”.
– Sedan är stödet från den egna partistyrelsen helt avgörande. Finns inte det förtroendet fullt ut blir det ohållbart.
Även Gudrun Schyman reflekterade över dreven som hon gått igenom:
– Det var folk som klättrade på väggarna utanför mitt hus, helt absurt. Det är en upplevelse som är svår att förmedla till någon som inte varit med om det. Man är väldigt ensam i den situationen, och den äter sig in i kroppen.
För ni diskussioner över er bevakning på redaktionerna efter sådana här drev? frågade Gudrun Schyman. Både Pihlblad och Mellin svarade att det görs, men kanske borde göras i större omfattning.
– Jag träffar många människor som säger att de aldrig skulle sätta sig i situationen att ta ett politiskt uppdrag, för att utsätta sig för den här situationen. Det är ett demokratiproblem, sa Schyman.
/ Lisa Röstlund