Startsida / Inlägg

M: ”Exportera arbetslinjen till Mellanöstern”

av Lisa Röstlund
Foto: Björn Lindahl.

Alliansen vill hjälpa Mellanöstern – och ge dem arbetslinjen.

Det berättade moderatkollegorna biståndsminister Gunilla Carlsson, handelsminister Ewa Björling och utrikesminister Carl Bildt bland annat om i dag, på ett seminarium om Mellanösterns framtid i Almedalen.

– Det är en riktig krutdurk med alla dessa unga människor som i dag är arbetslösa i stora delar av arabvärlden. Där måste vi också kunna vara med och göra ett stort och viktigt bidrag i regionen. Helt enkelt jobblinjen även där, sa Ewa Björling.

Politikerkollen blev nyfiken och frågade efteråt Björling hur exporten av arbetslinjen till Mellanöstern ska gå till.
– Det behövs många saker efter den arabiska våren som vi alla tyckte var fantastisk: frihet för många fler människor, att fler kvinnor kommer ut i arbetslivet och det är helt enkelt så att jobblinjen behövs där också. Vi kan vara med och hjälpa till att skapa förutsättningar för det här, men det är ändå så att det är företagen som sedan fixar jobben.

Vilka delar är det rent konkret som ska exporteras?
– Svenska företag på plats kan vara goda förebilder genom att visa respekt för mänskliga rättigheter, de har miljöhänsyn och framför allt att de anställda har rättigheter. Det ska vara enkelt, billigt och roligt att starta företag, säger Björling.

När Politikerkollen frågar Carl Bildt om förslaget skojar han:
– Jobbskatteavdraget. Vi lägger det sjätte jobbskatteavdraget i Egypten! Eller femte, förlåt. Ja, sjätte också, säger han, men tillägger:
– Det är ju jobbpolitik som de här länderna behöver. Och då handlar det om att man med handel och ekonomisk utveckling skapar förutsättningar för hur befolkningen ska få jobb. Annars finns risk för ett rejält bakslag om några år.

Gunilla Carlsson:
– Det kommer vara svårt att göra stora makroekonomiska reformer, och det är därför jag leker med tanken att vi kan göra mer med jobbsökande, jobbskapande politik som i Sverige: att öka arbetskraftsutbudet och visa att alla dessa unga människor skulle kunna göra detta om jobben fanns, för behoven är så oändliga och tillgången på arbetskraft är fantastisk.
– Det behövs social och ekonomisk rättvisa, förutom politiska reformer och jag funderar mycket på en arbetslinje också i biståndet, säger hon.

/ Lisa Röstlund

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Karl Sigrelius
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB