Startsida / Inlägg

Försvarsmakten: ”Frågan omgärdas av schizofreni”

av Lisa Röstlund

Svenska Freds ordnade i dag seminarium på temat ”Statens hemliga affärer” – apropå Saudiaffären som först avslöjades av Ekot.

Erik Lagersten, informationsdirektör vid Försvarsmakten, tog upp att sekretessen kring försvarsmaterielexport är problematisk:
– Frågan omfattas av en rätt stor del av schizofreni. Det råder stor ambivalens från politiskt håll och rollspelet är oklart. Samtidigt finns en naivitet, som när det kommer ett ”avslöjande” om att en reklam för Gripen tar upp att planet kan användas för att döda.

Andreas Ekman Druse, generaldirektör för myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP, påpekade att lagen ändrats så att projektet som Saudiaffären handlade om: hjälp åt Saudiarabien från svenska FOI med att planera en missilverkstad, hade krävt tillstånd i dag.
Han höll med om att sekretessen kring vapenexporten är problematisk.
– Det är en relevant diskussion som ska föras. Området är känsligt, sa han.

Svenska Freds ordförande Anna Ek anser att det måste finnas en oberoende granskning av vapenexporten. Hon tycker inte att redovisningen av ISP:s godkända exporter till riksdagen räcker.
– När det hamnar på riksdagens bord är det redan ingångna avtal som är omöjliga att göra något åt. Det är otroligt svårt att veta på vilket sätt affärer har ingåtts, sa hon.

Erik Lagersten:
– Jag kan villigt erkänna att myndigheter är lite väl flyhänta med hemligstämpeln. Det beror mycket på grund av osäkerheten hos enskilda tjänstemän. Det är viktigt, särkilt nu när försvaret krymper, att våra roller tydliggörs.

Ekman Druse om att Ekot publicerat en hemligstämplad handling på sin hemsida, i samband med sitt avslöjande:
– Det duger inte att bryta lagen för att förändra lagstiftningen.

Anna Ek var den som drog hem flest applåder när hon replikerade:
– Jag tycker man ska tangera brott när det gäller ett högre syfte. Historiskt har det krävts från avskaffandet av slaveriet till att få rösträtt för kvinnor. Skulle vi alltid följa lagen skulle vi inte bli bra medborgare.

/ Lisa Röstlund

Anna Jardfelt, moderator, Erik Lagersten, informationsdirektör vid Försvarsmakten, Andreas Ekman Druse, generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter, Anna Ek, ordförande i Svenska Freds och Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen.
 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB