Retorikexpertens råd till partiledarna
avMona Sahlin, Gudrun Schyman och Carl Bildt diskuterades under söndagsförmiddagens seminarium om retorik i Almedalen.
För Politikerkollen ger retorikexperten Fredrik Söderquist, som är studierektor för ämnesområdet retorik på Södertörns högskola, råd till partiledarna som ska hålla tal klockan 19 varje kväll under veckan.
– Knyt an till saker publiken känner igen sig i. Många börjar med att prata om vädret eller hur trevligt det är att vara här. Och visa att man är med genom att knyta an till det andra talare har sagt. Då visar man sig som en lyssnande, reflekterande person som du skulle vilja ha som granne. ”Jag påverkas av folk säger”. Vi måste vilja följa med på resan från det vi känner igen oss i till den bild de målar upp, säger han.
Skickligaste retorikerna bland partiledarna är enligt Söderquist: Jonas Sjöstedt, Jan Björklund och Jimmie Åkesson.
Råden till partiledarna:
Jimmie Åkesson, SD.
Talar: i kväll, söndag 1 juli.
Råd: Åkesson vill visa att Sverigedemokraterna är ett seriöst parti, och han har redan sagt att han ska försöka visa att ”vi är ansvarstagande, vi kan stödja ett femte jobbskatteavdrag”.
Han kommer säkert försöka säga att ”vi är bärare av folkhemmet”.
Det gäller att det här inte känns genomskinligt utan äkta: att han bottnar i det han säger. Det gäller att få ihop visionen, helheten, med saker man kan känna igen sig i.
Han har varit väldigt bra på att plocka saker folk känner igen sig i, men hur får han ihop det till en sammanhängande politik som inte bara bygger på att allt är invandringens fel? Han måste vara trovärdig i varje led.
Åsa Romson, MP.
Talar: måndag 2 juli
Råd:
Hon gjorde en katastrofinsats sist i Almedalen, då hon i princip pratade om exakt det som Fridolin talade om, fast sämre. Vad hon än gör kan det bara gå bättre.
Hon måste få ihop en vision och visa att Miljöpartiet har svar i flera komplexa frågor, och få ihop de konkreta delarna med visionen.
Fredrik Reinfeldt, M.
Talar: tisdag 3 juli.
Råd:
Han höll ett frukansvärt uselt tal sist, som var mycket luft, floskler och ganska kort. Han försökte vara visionär och prata om livet i rymden där inte Aftonbladet fanns, tror jag till och med. Det var ett skämt ingen skrattade åt, och sedan kunde alla skämta om att de var på jorden och var konkreta. Han kändes frånvarande och abstrakt.
Jag tror han nu kommer att prata om sig själv som statsmannen och positionera sig mot de stora stödpaketen i Europa – att vi värnar om våra pensionspengar, vi ska inte betala för andras slöseri. Ordning och reda i statsfinanserna.
Sedan tror jag att han måste visa mer empati. Det måste gå att förena att vara ordningssam med att ha ett hjärta.
Jonas Sjöstedt, V.
Talar: onsdag 4 juli.
Råd:
Jag tror att han måste visa att han kan vara mer än bara arg. Han var ju arg i sitt första maj-tal och det fungerade ju bättre då.
Däremot i debatten i SVT:s Agenda blev han ganska isolerad. Han måste hitta mer glädje i sin vision, och kännas mer sympatisk.
Jan Björklund, FP.
Talar: torsdag 5 juli.
Råd: Han har blivit allt mer ifrågasatt när det gäller skolpolitiken. Han måste både försvara den politik han fört men också visa att Folkpartiet är mer än prata om den svåra situationen i Syrien eller hur förträfflig man är på skolområdet.
Jag tror också att han måste knyta an till den mer socialliberala delen av partiets program.
Annie Lööf, C.
Talar: fredag 6 juli.
Råd: Annie Lööf har haft stora förväntningar på sig och det har inte gått så bra i opinionen. Hon måste hitta en balans mellan Maud Olofsson, som var väldigt mycket en lagspelare på Centerns bekostnad, och att profilera sig.
Men det gäller att inte hoppa från tuva till tuva med olika förslag. Hon måste få ihop en Centervision och visa hur Centern skapar en helhet. Hon måste få ihop visionen med konkreta förslag.
Stefan Löfven, S.
Talar: lördag 7 juli.
Råd:
Det Stefan Löfven måste visa är att han är som Fredrik Reinfeldt, fast med ett hjärta. Alltså en bra ledare, seriös, ordning och reda – men också empati. Det många har sagt att han är bra på är anekdoterna han har när han möter människor. Kan han få de mötena att framstå som mer trovärdiga än Fredrik Reinfeldts pr-resor ute i landet, tror jag att han har vunnit på det.
Göran Hägglund, KD.
Talar: söndag 8 juli.
Råd:
Han har det svårt eftersom han är sist. Nästan alla har åkt hem. Tittar man i katalogen är det hans tal och fyra aktiviteter, tror jag. Så han måste få något slags genomslag för att svara på varför Kristdemokraterna behövs.
Han behöver göra någon typ utspel som symboliserar de frågor som är viktiga för partiet.
Jag tror det var ett fruktansvärt självmål när Kristdemokraterna vek ned sig när det gäller stödet för utsatta barn. Där skulle de ha ställt en kabinettsfråga och sagt: ”vi lämnar regeringen” och besegrat Anders Borg. Då tror jag att de hade fått massor av sympatier. Nu förlorade de till och med när de genomförde reformen.
Jag tror att de måste stå upp för en fråga som är tillräckligt viktig – från vision till konkret förslag.
/ Lisa Röstlund
Retoriker. Monica Spencer, retorikkonsult och Fredrik Söderquist, studierektor för retorik på Södertörns högskola, höll seminarium.