Startsida / Inlägg

Upprörd debatt om medias SD-rapportering

av Lisa Röstlund

Stämningen var stundtals hetsk då branschorganisationen Tidningsutgivarna, TU, anordnade ett seminarium på temat ”Behandlas Sverigedemokraterna rättvist av media?”.

Temat knöt an till journalisten Björn Hägers nyutkomna bok ”Problempartiet – Mediernas villrådighet kring SD valet 2010”.

Häger har genomfört 26 intervjuer med chefer inom media, om hur de sett på sin egen rapportering om SD, som han konstaterar att många medier har ett komplext förhållande till: å ena sidan bedömer många att partiet står för värdegrunder som inte är acceptabla, å andra sidan finns uppdraget att rapportera om ”verkligheten”.
– Man hamnar i ett dilemma, sa Björn Häger.

SD:s partisekreterare Björn Söder välkomnade boken, som han menar bevisar att SD hela tiden haft rätt.
– Det är en mycket intressant bok som beskriver ett allvarligt problem vi har i samhället. Vi har kallats konspiratörer, men det här bekräftar ju mycket av det vi i SD hävdat: att journalister gör taktiska avväganden om de ska skriva eller inte om något, beroende på om det gynnar SD eller inte. Journalisters roll ska inte vara att vara politiker, sa han.

Aftonbladets Lena Mellin deltog i debatten.
– Att SD upplever att de inte behandlas rättvist av media är inte något märkligt. Frågar du alla åtta riksdagspartier om de behandlas rättvist av media blir svaret nej, sa hon.

Kersti Forsberg, chefredaktör på City i Skåne, tog upp att SD sällan svarar och vägrar att intervjuas på telefon, samt att mängder av personer som skriver att de kommer från Sverigedemokraterna mejlar hotfulla meddelanden till journalister – även angående artiklar som inte handlar om SD.
Aldrig har hon upplevt att journalister hotats av läsare som säger sig företräda andra riksdagspartier.

På det svarade Björn Söder:
– Ni kan inte lägga ansvaret på oss för att folk säger att de är SD:are. Och jag kan förstå människors aversion mot media, när ni tystar ner sanningen. Det är ert fel att det blivit så här. Det är ni som bär ansvaret för att massan kokar och om det inte ändras riskerar det att brisera.
Björn Häger bad då Söder om att uppmana sina medlemmar att sluta agera hotfullt mot journalister.
Med hög stämma svarade Söder återigen att det är medias ansvar att ”situationen ser ut som den gör”.

Men samtidigt som Söder anser att SD behandlas orättvist, uppgav han att det inte finns någon diskriminering riktat mot invandrare, när den frågan dök upp.
– Det är en upplevd diskriminering. Det finns inga sådana problem i verkligheten, sa han.

/ Lisa Röstlund

Kersti Forsberg, chefredaktör på CIty, Björn Häger, journalist, Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator och Björn Söder, SD:s partisekreterare.
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB