Startsida / Inlägg

Tuff start – nu möblerar Kent Persson om

av Elisabeth Marmorstein, reporter

Partisekreteraren Kent Persson (M) fick en tuff start och stärker nu greppet om partiorganisationen.
Men problemen att komma ut rätt i media finns kvar.
– Den interna bilden är bättre än den externa, säger en M-källa med insyn.

Kent Persson har varit partisekreterare för Moderaterna i drygt fem månader. Och det har inte varit någon drömstart. Hans första skarpa politiska förslag var inrättandet av en välfärdsinspektion. Problemet var bara att en sådan redan var på gång efter ett initiativ av KD.
Ungefär samtidigt slog han fast att Moderaterna aldrig pratat om massarbetslöshet, trots att det var ett av Fredrik Reinfeldts paradnummer från valrörelsen 2006. Persson låg även bakom den kritiserade formuleringen i idéprogrammet om att Moderaterna kämpat för allmän rösträtt.

Enligt källor till Aftonbladet har han även haft problem internt. Flera chefer, bland andra stabschefen och kommunikationschefen, har slutat och den biträdande partisekreteraren Gunilla Sjöberg har i praktiken hanterat mycket av det vardagliga arbetet med partiorganisationen. Den modellen skapades när Sofia Arkelsten blev partisekreterare.
Men för några veckor sedan sjösatte Persson en ny organisation där han kopplar greppet om fältorganisationen ute i landet. Fyra jämbördiga chefer, bland andra Gunilla Sjöberg och presschefen Anna-Charlotta Johansson rapporterar direkt till Persson.
– Det är en ny organisation som växer fram. Det är klart att han kunde ha gjort det tidigare men han valde att ta den smidiga vägen, säger en M-källa med insyn.
Men omorganisationen har lett till viss oro. Källor till Politikerkollen menar att chefsavhoppen lett till att det finns få kvar som kört framgångsrika valrörelser.

I ett mejl till Politikerkollen skriver Kent Persson själv:
”I mitt uppdrag som partisekreterare har jag ansvar att organisera arbetet på det sätt som är bäst för att nå ett tredje framgångsval 2014.
Jag har initierat en omorganisering som vi nu genomför utifrån de utmaningar partiet har.”

Men de mediala utmaningarna återstår. I en intervju med Nerikes Allehanda i helgen verkade han okunnig om den allt hårdare situationen i Ungern, vilket än en gång ledde till hånfulla sågningar på mikrobloggen twitter.
– Det måste vara samma krav på honom som på ett statsråd och det handlar om att vara väldigt, väldigt påläst, säger en moderat.
Den stora knäckfrågan är hur mycket politiker Persson ska vara och hur mycket organisatör. Enligt Politikerkollens källor finns det önskemål i partiet om att han främst ska prata kampanjer och svara på kritik mot partiet, inte prata politiska visioner.

/Elisabeth Marmorstein

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB