Startsida / Inlägg

12-åring tog rygg på Mikael Damberg

av Pär Karlsson
Foto: BJÖRN LINDAHL

Att statsminister Fredrik Reinfeldt har fans bland de svenska barnen har du kunnat läsa om båda här och här. Men även Mikael Damberg, gruppledare för S i riksdagen, har supporters i den yngre generationen.

I dag fick Carl-Michael Hendriksen, 12, från Bromma möjlighet att följa med sin idol under en dag som praktikant. Under dagen fick han både gå på en votering i riksdagen och på möten på S-kansliet. Tillsammans med Damberg besökte han också företaget Mojang, som ligger bakom det populära dataspelet Minecraft.

Carl-Michael träffade Damberg för första gången i samband med Stefan Löfvens tal i Vasaparken i somras.

– Då gick jag fram och sa hej och fick ta en bild. Jag har varit intresserad av samhällsfrågor sedan jag var 9-10 år. Jag älskar politik och att se hur samhället utvecklas. Jag vill se hur det går till och vilket jobb det utför, säger Carl-Michael.

Han följer politiken via tidningar och tittar mycket på debatter.

– Och så går jag med på första maj. Men mitt politiska uppvaknande kom egentligen förra året blev jag drabbad av en sjukdom, då såg jag hur långa vårdköerna var särskilt här i Stockholm. Då blev jag verkligen intresserad och såg vad som behövde göras.

Carl-Michael hoppas att arbeta med politik i framtiden och skulle gärna ta plats som minister i en framtida S-regering.

– Jag vill jobba med politik. Om jag skulle ha en ministerposition skulle jag gärna bli infrastrukturminister eller socialminister. Det är intressant med infrastruktur, vi ser hur tåg blir inställda och att det går dåligt för SAS, där behövs det göra mycket.

Mikael Damberg var glad över besöket från sin unga side-kick.

– Han har varit angelägen om att komma. Det är en bra dag, där vi båda ska besöka dataspelsbranschen, votera i riksdagen och ha möten här på riksdagskansliet. Det finns en del att titta på.

Gruppledaren själv säger att han inte var särskilt intresserad av politik när han var 12 år. Detta trots att hans pappa Nils-Gösta Damberg arbetade som partikassör åt Socialdemokraterna.

– Jag var mer intresserad av fotboll, dataspel och tv. Min pappa frågade om jag ville vara med i Unga Örnar, men jag tyckte det verkade jättetråkigt. Men på gymnasiet, inför valet 1988, tyckte jag det var viktigt att ta ställning för vad man själv stod för. Det var häftigt att se hur unga människor som var aktiva, att det var så kunniga och kunde ställa politiker mot väggen när de kom till aulan.

S har under lång tid haft svårt att attrahera den yngre generationen. Nu har man bestämt att en fjärdedel av namnen på listorna inför riksdagsvalet ska vara under 35 år. Och Damberg tror att det är många fler än Carl-Michael Hendriksen som kommer söka sig till partiet.

– SSU växer och unga människor väljer rödgrönt i stor utsträckning idag. Det finns en stor majoritet unga människor som vill något annat. Det är hoppfullt, det finns en progressiv ungdomsdiskussion i dag där man ställer sig frågan om vilka värden som är viktiga i livet. Och det har vi alla möjligheter om att ta vara på inför valet.

12-åriga Carl-Michael hoppades framför allt att få prata om två saker med Damberg under dagen.

– Jag vill lyfta frågan om arbetslöshet och finanskrisen i Europa, säger han.

/Pär Karlsson

Foto: BJÖRN LINDAHL
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB