Startsida / Inlägg

SD:s ilska över kvittningen i riksdagen

av Pär Karlsson
Jimmie Åkesson hjälper ledamoten Stellan Bojerud till kammaren. Foto: Jörgen Fogelklou

De senaste dagarna – när det skulle röstas om nya regler för andrahandsuthyrning – har regeringen och oppositionen varit i luven på varandra om kvittningen av riksdagens ledamöter. Kvittning är en frivillig överenskommelse mellan riksdagspartierna som används när ledamöter av olika skäl inte kan delta i omröstningar i kammaren. Målet är att undvika att det uppstår obalans mellan partierna vid voteringar.

Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 har partiet inte släppts in i kvittningssystemet, som är en frivillig överenskommelse och inte stadgat i någon lag.

Vid flera tillfällen har gruppledaren Björn Söder (SD) känt sig tvingad att ringa in riksdagsledamoten Stellan Bojerud från sjuksängen, så att resultaten i riksdagens kammare inte ska riskeras. Senast i dag kallades Bojerud, som i perioder är så sjuk att han jobbar hemifrån och sitter i rullstol, in.

Söder är mäkta irriterad över att SD inte släpps in i kvittningssystemet av de andra.

– Alla andra partier kan kvitta ut ledamöter som är sjuka eller iväg i tjänsten på annat. Annars kan en enda feltryckning av någon göra så att beslutet går åt andra hållet. Jag tycker det är en sandlådenivå av de andra, säger han.

Från de fyra allianspartierna säger man sig inte ha något emot om SD är med i kvittningen – man kvittar inte mot enskilda partier utan mot oppositionen. S och V anser dock att SD inte är del av den samlade oppositionen, eftersom de oftast röstar med regeringen.

Gunvor G Ericson är av gruppledarna för Miljöpartiets riksdagsgrupp.

– Det är rimligt att den majoritet som finns avspeglas när man röstar. Det är inte så att man inte har sagt att de inte kommer släppas in. Det har förts diskussioner och jag tycker de spelregler som finns måste diskuteras i gruppledarkretsten. Men det är inte en fråga som varit uppe just nu, säger hon.

Hon menar dock att SD inte alltid har agerat som de andra partierna, vilket försvårat processen.

– I början så redovisade ju inte SD hur de röstade i utskotten. Då kan man ju heller inte vara med i kvittningen. Vi kommer ha ett möte gruppledarna om hur principerna ska gälla, säger hon.

Björn Söder tycker att argumenten inte håller.

– Vid några tillfällen har vi mörkat eller ändrat oss efter utskottsmöten, men då har vi gått ut med pressmeddelande om det. Om vi släpps in måste vi så klart vara tydliga, det bygger på förtroende från alla håll. Jag tänker försöka dra i detta igen och få till stånd nya samtal. Jag har tidigare frågat de andra gruppledarna om det skall krävas ett dödsfall i kammaren innan vi släpps in.

/Pär Karlsson