Startsida / Inlägg

Sossarnas SD-attack på alliansregeringen

av Pär Karlsson

Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 har de övriga partierna försökt klistra fast partiet på varandra.

Den senaste mätningen från SCB, som kom i onsdags, visade på att SD går starkt framåt. Det var framför allt S som har tappat väljare till Jimmie Åkessons parti. Men sedan valet 2010 så är det flest väljare från Moderaterna som gått över till SD.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att SD i stor utsträckning röstar som alliansregeringen i riksdagen. Nu har Socialdemokraterna låtit Riksdagens utredningstjänst, RUT, undersöka med vilka SD har röstat under riksdagsåret 2011/12.

Av de 661 huvudvoteringar som lett till slutgiltiga beslut i kammaren röstade SD röstade för samma alternativ som alliansen vid 51 procent av tillfällena. Bara vid 7 procent av fallen röstade man för samma alternativ som ett eller flera av partierna S, MP och V lade fram. Vid 30 procent av fallen röstade SD ensamt, på sin egen reservation.

I den S-beställda mätningen har RUT också tagit fram hur det såg ut i de omröstningar där Alliansen röstade för ett alternativ och S, V och MP för ett annat. Det handlar om 136 av voteringarna och vid 88 procent av de fallen röstade SD på samma alternativ som den borgerliga regeringen. Vid 6 procent röstade man med S, V och MP.

SD själva lanserade i somras en undersökning där man räknade på hur partierna röstat i riksdagen.

– Den visade att vi röstade med borgarna i lite mer än 50 procent av fallen. Men S röstade själva med borgarna i knappt 50 procent av fallen. Så det är lite fult spel de kör när de försöker framställa oss som ett borgerligt parti, säger Björn Söder.

/Pär Karlsson

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB