Startsida / Inlägg

Tung rödgrön trio lämnar riksdagen

av Pär Karlsson
Foto: JERKER IVARSSON
Foto: JERKER IVARSSON

I dag skriver tidningen Riksdag & Departement att tre politiska tungviktare kommer att lämna riksdagen efter valet 2014. Det handlar om två tidigare partiledare, Lars Ohly (V) och Peter Eriksson (språkrör, MP) och en tidigare ekonomisk-politisk talesperson, Tommy Waidelich (S).

– Jag har varit 16 år i riksdagen då och det är dags att släppa fram nya krafter, precis som det gick till när jag kom in ordentligt första gången 1994, säger Waidelich till Politikerkollen.

I och med att Håkan Juholt slutade som S-ledare i början av 2012 så lämnade också Waidelich, 49, den tunga posten som partiets ekonomisk-politisk talesperson. I dag är han ledamot i utrikesutskottet.

– Jag har också två uppdrag på Europanivå så jag har fullt upp fram till Europavalet nästa år. Jag sitter som svensk ledamot i styrelsen för Europas socialdemokrater. Sedan kommer bli ordförande för European forum for democracy and solidarity, efter Lena Hjelm-Wallén.

Waidelich, som tidigare suttit i EU-parlamentet lämnar dock dörren på glänt för framtida uppdrag efter sortin från riksdagen.

– Det här innebär inte att jag för all framtid stänger dörren för politiska uppdrag, men jag planerar inte för det just nu. Jag är fokuserad på att fullfölja mina uppdrag. Sedan har jag lite idéer om vad jag vill göra, men det är inget konkret just nu. Men ska man göra något utanför politiken så är det nu, jag har varit 16 år i riksdagen, säger han.

Den gamla V-ledaren Lars Ohly, 56, som i dag sitter i kulturutskottet, har också suttit 16 år i september nästa år. Han kom in 1998 och säger nu att han vill ge plats för nya krafter i partiets riksdagsgrupp.

– Vi ska inte ha livstidsuppdrag och i ett litet parti är det så att vi som sitter länge vi förhindrar andra att komma in. I större partier sker påfyllningen på ett mer naturligt sätt, säger han.

Ohly säger att han trivs med tillvaron i riksdagen efter att han slutade som partiledare för drygt ett år sedan.

– Det har varit roligare än jag trodde. Det har varit kul att sätta in sig i ett område ordentligt och inte bara skumma på ytan på en massa olika saker, säger han.

Under sin politiska karriär har Ohly varit tjänstledig från sitt jobb som konduktör på SJ. Han utesluter inte att återvända till sin gamla tjänst, även om han tror det blir svårt.

– När det börjar närma sig får jag väl se om jag fått något annat intressant erbjudande där jag gör större nytta. Men annars är jag öppen för det. Det är ett bra jobb. Det har varit viktigt för mig att behålla kontakten med de på SJ, man ska inte se ned på den typen av jobb som vanliga LO-medlemmar utför. Det är de människorna som håller i gång samhället, säger han.

Lars Ohly är fortfarande medlem i Seko och tog nyligen ett fackligt uppdrag som revisorsersättare på klubben på SJ Stockholm.

– De flesta kompisarna från järnvägen har jag kvar. Det är ingen bra utveckling på varken SJ eller järnvägen i dag, så det skulle kännas kul att gå in och försöka förbättra järnvägens möjligheter att konkurrera och förbättra de anställdas möjligheter att påverka. Det görs bäst den fackliga vägen, säger han.

Enligt Ohly så känns det just nu som om att han inte kommer att återvända till riksdagen i framtiden.

– Jag blir 57 år nästa år och tror inte just nu att det är en rimlig utveckling att återvända och ställa upp i senare val. Men om jag säger att det aldrig kan hända så kommer jag ju få det stoppat i halsen om det händer. Men jag räknar med att syssla med något annat i resten av mitt yrkesliv.

Sedan tidigare är det också känt att C-profilen Frederick Federley inte kommer att kandidera nästa höst, medan den tidigare S-ledaren Håkan Juholt kandiderar för ännu en period i riksdagen.

/Pär Karlsson

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Frida Westergård och Marlon Appelgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB