Startsida / Inlägg

Jonas Sjöstedt laddade med C H inför första maj

av Pär Karlsson
Jonas Sjöstedt på lunch hemma hos C H Hermansson.
Jonas Sjöstedt på lunch hemma hos C H Hermansson.

Under en partiledardebatt förra året uppmärksammades det att V-ledaren Jonas Sjöstedt var rejält på krigsstigen. Han berättade själv efteråt att han lyssnat på AC/DC för att komma i stämning.

I morgon firar arbetarrörelsen första maj. Sjöstedt, 48, som ska tala i Göteborg, laddade upp på lite lugnare sätt denna gång – med en lunch hemma hos C H Hermansson, 95, som var partiledare för dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna 1964-1975.

C H är populär i partiet och har närmast ikonstatus inom den svenska vänstern. Men han och Sjöstedt pratade inte bara politik.

– Vi pratade en del om segling också. Segling var C H:s stora passion, men nu har han ingen egen båt längre, men vi ska försöka få med honom ut och segla i sommar. Sedan pratade vi mycket om böcker, han läser väldigt mycket varje dag, säger Sjöstedt.

Enligt V-ledaren så har dagens vänster fortfarande en hel del att lära av sin gamla ledare.

– C H är unik i vår historia. Dels så var han väldigt självständig och han ville att vårt parti skulle vara det också och vara kritiska till vår omvärld. Det handlade också hur vi skulle agera gentemot socialdemokratin. Vi skulle gärna samarbeta men även vara en egen röst i debatten. Sedan tycker jag han står för mycket modernt inom vänstern, att man ska till sig miljöfrågor och feminism. Han har aldrig varit någon nostalgiker utan alltid varit väldigt modern.

Det blir dock inte tal om några uppsträckningar för Sjöstedt om han skulle göra bort sig.

– Han kan komma med lite synpunkter om jag frågar men han är ganska försiktigt och väldigt lojal med partiet. Han ska själv fira första maj och ville hälsa till alla som skulle fira runt om i landet.

Jonas Sjöstedt själv ska i sitt tal i morgon prata en hel del om privata vinster i välfärden.

– Men jag ska även prata om klimatet, feminism och antirasism. Men sedan tänkte jag också ta upp Göteborg som rödgrönt exempel, där man lyckats få igenom rätt till heltid och har avskaffat Fas 3. Det gör skillnad med rödgröna kommuner trots att vi har en borgerlig regering.

Dagens lunch inmundigades hemma hos C H i Stockholm, men Sjöstedt hade med sig mat.

– Han är ju ändå född 1917, så jag tog med fisk dit. Men sedan hade han varit nere på affären och handlat efterrätt.

Politikerkollen pratade också med C H själv under dagen. Han ska traditionsenligt fira första maj i Kungsträdgården i Stockholm. Det är långt i från första gången.

– Jag gick i tåget första gången 1936, det var i Sundsvall där jag bodde då. Det är bara ett år som jag hoppat över sedan dess. Då låg jag i lumpen och då var man förbjuden att demonstrera. Man fick inte gå i uniform i tågen, säger Hermansson.

Han tycker att Jonas Sjöstedt sköter sig bra på partiledarposten.

– Han är duktig. Jag är hoppfull och tror att det blir ett regeringsskifte nästa år. Regeringen gör ju ingenting, de är ju helt passiva. Det är viktigt att man lyfter fram arbetslösheten bland unga. Det skulle jag ta upp som huvudfråga om jag talade, men det gör jag ju inte längre. Jag har ju faktiskt fyllt 95 år.

/Pär Karlsson

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB