Startsida / Inlägg

Unga centerpartister vill legalisera cannabis

av Pär Karlsson
CUF:s ordförande Hanna Wagenius. Foto: CUF
CUF:s ordförande Hanna Wagenius. Foto: CUF

Just nu håller Centerns ungdomsförbund (CUF) stämma i Helsingborg. I dag röstade man igenom en motion som väckt en hel del uppmärksamhet. Ungdomsförbundet vill legalisera och reglera handeln med drogen cannabis. Av de 111 ombuden röstade 62 för.

– I dag är det knappast någon knarklangare som frågar den som köper cannabis om den är tillräckligt gammal för att bruka medlet, utan det kan handla om 14-åringar som kommer över det. Vi vill i stället se ett system som liknar det vi har med alkohol, där det finns specifika affärer som får sälja med tydlig åldersgräns och bra kontroller, säger Hanna Wagenius, CUF:s förbundsordförande.

Hon säger att cannabis är farligt, men menar att det just därför är viktigt att göra något åt den politik som finns i dag, som enligt CUF misslyckats.

– Cannabis är inte ofarligt men det finns många studier som visar på att det är mindre farligt än alkohol till exempel. Vad vi vill ha är en proportionerlig behandling av det och att man minimerar de risker som finns. Ett bruk leder inte alla gånger till jättehemska konsekvenser, säger Wagenius.

Enligt henne så är också dödligheten bland narkomaner större i Sverige än i till exempel Holland, där cannabis är lagligt.

– Dessutom är skadeverkningarna på resten av samhället mindre än om man jämför med bruket av alkohol, som gör en del människor aggressiva.

Men CUF kommer att få vänta på att få stort folkligt stöd i frågan, tror Wagenius.

– Stödet är litet än så länge. Men jag tror opinionen kommer att svänga när det gäller narkotikafrågan. Jag tror man kommer märka snart hur misslyckad vår narkotikapolitik är i dag. Vi har helt enkelt varit lite för absolutistiskt inriktade. I stället för att ge vård har vi satt människor i fängelse och det har inte alltid fungerat, säger hon.

Centerpartiet håller dock inte med om CUF:s slutsatser.

– Vi driver ju en restriktiv narkotikapolitik i Sverige. Vi ser inget behov av att introducera nya droger på den marknad som finns, säger riksdagsledamoten Rickard Nordin, talesperson i missbruksfrågor till TT.

Även Per Johansson, generalsekreterare på Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, tycker de unga centerpartisterna är ute och cyklar.

– Det är ett vanligt argument att cannabis inte är lika farligt som alkohol. Men saker och ting är farliga på olika sätt. Dödstalen kopplade till cannabis är inte jättehöga, men det som är farligt är att ungefär var tionde användare kommer att hamna i ett psykostillstånd. Det kan vara kortvarigt, men i vissa fall leder det till livslång psykisk sjukdom, till exempel schizofreni.

Enligt Johansson så haltar CUF:s jämförelse med alkohol.

– Enda anledning till att det får säljas är att vi har en särskild alkohollagstiftning. Nu vill centerungdomarna att vi ska få en giftig drog till. Risken för att bli beroende av cannabis är ganska stor, snäppet större än alkohol. Det är intressant att ett ungdomsförbund inte kan se att det är unga människors psykiska hälsa som kommer drabbas.

/Pär Karlsson

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Mia Carron, Jennifer Laxén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB