Startsida / Inlägg

Horder av ungsossar till den norska valrörelsen

av Pär Karlsson
Gabriel Wikström. Foto: MAGNUS SANDBERG
Gabriel Wikström. Foto: MAGNUS SANDBERG

Den 8-9 september är det val till norska Stortinget. Det har sett mörkt ut i opinionen för statsminister Jens Stoltenberg och hans Arbeiderparti. Även om det på sistone pekat lite uppåt så talar mycket för regeringsskifte.

Flera av de svenska partierna har goda kontakter med sina norska kollegor. I maj var partisekreteraren Kent Persson (M) och talade på systerpartiet Höyres landsmöte. Nyligen var Jens Stoltenberg i Sverige och träffade S-ledaren Stefan Löfven.

Ynglingarna i både MUF och SSU har försökt hjälpa sina systerpartier i väst. På torsdag nästa vecka skickar de svenska ungsossarna mellan 80-100 personer för att hjälpa Arbeiderpartiet i valspurten.

SSU:s ordförande Gabriel Wikström menar att valet är långt i från förlorat för Stoltenbergs gäng.

– Arbeiderpartiet har en historia av att gå framåt i i valrörelser. De satsar mycket på dörrknackning och personliga samtal med väljarna. Min tolkning är att väljarna inte vill bli av med socialdemokratin, men det går knackigt för deras samarbetspartier. Vi har en liknande situation i Sverige, där ett antal av regeringspartierna legat under riksdagsspärren.

Enligt Wikström är det inte socialdemokratin som norrmännen tröttnat på.

– Oavsett vem som bildar regering efter valet så kan man säga att det är en stark socialdemokrati i Norge som har visat att man har kunnat regera landet och föra en progressiv politik. Det som är bekymrade är att Moderaternas systerparti Höyre är beredda att gå i regering med Fremskrittspartiet, som är ett delvis främlingsfientligt och högerpopulistiskt parti, säger han.

SSU åker till Norge efter en inbjudan av Arbeiderpartiet och deras ungdomsförbund AUF.

– Tanken är att vi ska hjälpa till där det behövs. Tidigare när vi deltagit i valrörelsen har det handlar om att gå på ”husbesök”, som det heter i Norge. Det finns många svenskar i Norge som flytt ungdomsarbetslösheten i Sverige. Jag uppfattar att norrmännen inte tycker det är konstigt att svenskar är där och kampanjar.

Dessutom planerar SSU:arna att studera kampanjmetoder inför supervalåret 2014.

– Det är ett utmärkt tillfälle för oss att studera vilka metoder man använder i valrörelsen, hur debatten ser ut och vilka argument som funkar inför vår kommande valplanering inför nästa år. Så det är både en studieresa och en möjlighet att hjälpa till.

/Pär Karlsson