Startsida / Inlägg

Annie Lööf på väg till Afrika – förberedde sig med presidentmöte

av Pär Karlsson
Annie Lššööf tar emot Ghanas president John Dramani Mahama. FOTO: MARTINA HUBER/REGERINGSKANSLIET
Annie Lššööf tar emot Ghanas president John Dramani Mahama. FOTO: MARTINA HUBER/REGERINGSKANSLIET

I nästa vecka åker näringsminister Annie Lööf (C) till Afrika, för att besöka två av kontinentens länder. Tillsammans med två olika företagsdelegationer besöker hon först Ghana och sedan Angola.

Lööf fick bästa möjliga förberedelser i dag när hon åt lunch tillsammans med Ghanas president John Dramani Mahama för regeringens räkning på Rosenbad. Presidenten är i Sverige för att deltaga i en konferens om barnvaccination och göra företagsbesök.

– Det passade så klart väldigt bra eftersom jag ska till Ghana nästa vecka. Tillsammans med Angola är det ett land som växer oerhört snabbt. Jag vet också att många svenska företag har varit etablerade där ett tag och vill utöka de investeringar som nu lyfter dessa länder, säger Annie Lööf.

På resan vill näringsministern fokusera på tre områden: miljö och energi, ICT och telecom samt infrastruktur och transport.

– Det handlar om att främja relationerna mellan våra länder, framför allt när det gäller handel. Ghana har gått från att vara ett land som tar emot bistånd till att nu bygga sig starkt genom företagande och handel. Där vill gärna Sverige vara med. Men det andra syftet handlar om att jag är där för att lära mig om hur de arbetar med IT och telecom, nya sätt att tänka kring entreprenörskap, säger hon.

Enligt Lööf så är det Ghanas öppenhet mot omvärlden som varit en stor faktor i landets utveckling. Men hon är också tydlig med att där fortfarande finns stora problem.

– Det är fortfarande en del av folket som lever i extrem fattigdom. Landet har utmaningar med infrastrukturen. En anledning till att de växer sig starka är deras oljefyndigheter, vilket i sig är en utmaning.

I de företagsdelegationer som Lööf tar med sig finns bland annat Ericsson, ABB, Atlas Copco, Sandvik och Eltel. Ministern hoppas att de plockar med sig värdefulla erfarenheter hem.

– Det är en viktig del, det handlar om ömsesidigt utbyte.

Under dagens lunch pratade Lööf och Mahama också om ett stort gemensamt intresse – fotboll.

– De håller också på att kvalar till VM, precis som vi. De hade vunnit första matchen av två, och han hoppades så klart på ännu en seger.

Ghana vann den första kvalmatchen av två mot Egyptien med 6-1 och får därför ses som i det närmaste klart för VM i Brasilien nästa år.

/Pär Karlsson

  • Tjänstgörande redaktör: Petter J Larsson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB