Lärarförbundet: Så heta var skolfrågorna
avSkolan och utbildningen väntas bli en av det kommande valårets stora frågor.
Därför har Politikerkollen låtit Lärarförbundet och dess ordförande Eva-Lis Sirén betygssätta partiledardebatten i riksdagen utifrån ett skolperspektiv. Här är resultatet.
Kommentarerna kommer i den ordning som partiledarna höll sina anföranden i talarstolen.
Socialdemokraterna – Mikael Damberg, tar debatten i Stefan Löfvens ställe eftersom S-ledaren saknar riksdagsplats.
Lärarförbundets kommentar: Damberg klargjorde att satsar på skolan. De vill minska klasstorlekarna med fem elever per klass, investera i lärarna och minska administrationen så att lärarna får tid att vara lärare. Damberg tog upp vikten av långsiktig politik på skolområdet men nämnde inget om hur man ska gå tillväga för att åstadkomma det. Dessutom saknades förslag på hur man ska investera i lärarna och framför allt hur man ska locka fler lärare till yrket så att den nationella lärarkrisen stoppas. Här väntar vi på besked.
Moderaterna – Fredrik Reinfeldt
Lärarförbundets kommentar: Reinfeldt har fortfarande inte förstått sambandet mellan skola och arbetsmarknad. Han talade om vikten av kvalitativ högre utbildning, men missar att kunskapsresan som grund till välfärden byggs redan i förskolan och genom hela grundskolan och gymnasiet. Den svenska skolan är helt avgörande om statsministern ska kunna åstadkomma fler jobb och minska ungdomsarbetslösheten. Reinfeldt talade dock om karriärtjänsterna som byggs ut och sa även att han är beredd att investera mer i skolan. Är det investeringar i höjda lärarlöner?
Miljöpartiet – Gustav Fridolin
Lärarförbundets kommentar: Fridolin talade mycket om skolan i sitt anförande. Han ifrågasatte Alliansens prioritering att bara satsa två procent på skolan i jämförelse med 62 procent på skattesänkningar. Han menade att de pengarna behöver satsas på skolan i stället. Han talade specifikt om fritidshemmen och vikten av att minska barngrupperna. Viktiga idéer för hur den svenska skolan kan förbättras är alltid välkomna men frågan om hur de ska genomföras kräver tydligare svar.
Folkpartiet – Jan Björklund
Lärarförbundets kommentar: Björklund redogjorde för sina reformer och upprepade återigen att det tar tid, men att kunskapsskolan är på väg tillbaka. Ja, vissa reformer har varit nödvändiga och bra, men nu måste Björklund och FP lyfta blicken och tala om vad man tänker sig för framtiden. Han talade till exempel om att fler måste söka sig till läraryrket, men inget om hur det ska bli verklighet. Unga väljer bort läraryrket för att det är för dåligt betalt. Är Björklund beredd att ta ansvar för att lärarna under tiden då skolan var statlig påbörjade sin lönemässiga kräftgång och därmed också skjuta till en statlig engångssumma för att höja lärarnas löner?
Centerpartiet – Annie Lööf
Lärarförbundets kommentar: Ett magert anförande vad det gäller skolpolitiken. Ny lärlingsutbildning nämndes i en bisats och sedan hänvisade Lööf till att Alliansen i Maramö bland annat kom fram till att satsa på ökad kunskap. I en replik säger Lööf att man öppnat arbetsmarknaden i offentlig sektor för möjligheten att byta jobb och därmed komma upp i lön. Det stämmer definitivt inte på lärarlönerna. Tvärtom är lärarlönerna i fristående skolor till och med lägre än i kommunala skolor. Har Lööf och Centerpartiet andra förslag som skulle kunna locka fler till läraryrket?
Sverigedemokraterna – Jimmie Åkesson
Lärarförbundets kommentar: Åkesson talade allmänt om välfärd men sa inget specifikt om skolfrågorna. Dessa frågor hamnar i topp när väljarna tillfrågas. Sverigedemokraterna väljer bort den.
Vänsterpartiet – Jonas Sjöstedt
Lärarförbundets kommentar: Sjöstedt lyfte bara skolan i bisatser i sitt anförande. Förvånande att han och Vänsterpartiet talar om välfärd utan att tala om skolans behov och utmaningar. De stora frågorna för den svenska skolan kvarstår – ett rekryteringsbehov på 43 000 lärare inom sju år, de låga lärarlönerna och hur lärare ska få tid att vara lärare. Vilka svar på dessa frågor kan Sjöstedt leverera?
Kristdemokraterna – Göran Hägglund
Lärarförbundets kommentar: Inte heller Kristdemokraterna inser skolfrågans betydelse. Allt tyder på att verklighetens folk tycker att skolfrågan är viktig och då är det hög tid att Hägglund också inser det. Att inte ens nämna skolan i sitt anförande duger inte. Hur ser det kristdemokratiska svaret ut på den nationella lärarkris som nu väntar?
/Anette Holmqvist