Startsida / Inlägg

M röstade nej till jobbpeng och privata jobbförmedlare

av Pär Karlsson

En av de frågor som diskuterats allra flitigast på M-stämman i Norrköping är den om Arbetsförmedlingens framtid. Regeringen har tidigare meddelat att det ska göras en stor översyn av den kritiserade myndigheten.

Tidigare i veckan var MUF ute och kritiserade partiledningen. Ungdomsförbundet krävde då att partiet borde verka för att en jobbpeng införs och att privata jobbförmedlare tillåts. Tidigare har bland annat Centerpartiet varit inne på samma linje.

När ombuden i förmiddags röstade i frågan så visade det sig dock att partiledningen gick segrande ur striden, efter att man gått med på några kompromisser. Partiet säger nej till MUF:s förslag om jobbpeng och privata aktörer men säger samtidigt att det behövs en mångfald av jobbförmedlare och att det ska göras en stor översyn av myndigheten.

MUF:s ordförande Erik Bengtzboe var besviken, men såg ändå resultatet som en ”halv seger”.

– Partiet har gått från att säga att Arbetsförmedlingen är bra till att det behövs en mångfald av jobbförmedlare om det är så att man ska kunna möta de behov som unga och invandrare har för att ta sig in på arbetsmarknaden, säger han.

Enligt ungmoderaterna fungerar Arbetsförmedlingen i dag som ett väntrum som håller unga utanför arbetsmarknaden.

– Vi tycker det finns fog för att redan nu gå mycket längre än vad partiet vill. För det är solklart att myndigheten inte fungerar i dag. Men jag tror frågan kommer diskuteras igen på nästa stämma om två år. Diskussionen kommer att leva vidare.

Anna Kinberg-Batra, gruppledare för M i riksdagen, berättar att MUF fick igenom i texten som togs att ”fler och specialiserade arbetsförmedlingar gör det möjligt att möta unika behov av stöd” för bland annat unga och nyanlända.

– Men det betyder inte privatisering. Vi har redan kompletterande aktörer och dels har vi aviserat att arbete ska ske med att göra Arbetsförmedlingen effektivare, säger hon.

Men man säger alltså helt nej till ett system till jobbpeng.

– Skälet till det är att det som behöver bli bättre är att lyfta in de som står längst i från arbetsmarknaden och ställa ganska hårda krav på dem, om att de kanske måste flytta eller omskola sig. Det tror vi görs bättre av en reformerad och effektivare Arbetsförmedling än att den arbetslösa själv får bestämma vilken arrangör som känns bäst för stunden, säger Kinberg-Batra.

/Pär Karlsson

MUF:s ordförande Erik Bengtzboe.
MUF:s ordförande Erik Bengtzboe.