Startsida / Inlägg

Ojämlik sjukfrånvaro oroar minister

av Pär Karlsson
Ulf Kristersson. Foto: MAGNUS SANDBERG
Ulf Kristersson. Foto: MAGNUS SANDBERG

Under ett yrkesliv är kvinnors sjukfrånvaro dubbelt så hög som mäns. Nu visar rapporter att sjukskrivningarna ökar dramatiskt efter att kvinnor fått sitt andra barn.

– Krocken mellan arbetsliv och familjeliv blir mycket tuffare för kvinnor än för män, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Att kvinnors sjukfrånvaro är betydligt högre än mäns är känt sedan länge. Därför tog Ulf Kristersson 2012 initiativ till en utredning för att förklara skillnaderna – i går presenterades resultatet.

– Det här är på min topp-fem-lista över viktiga välfärdsfrågor. Om kvinnor systematiskt har högre sjukfrånvaro än män riskerar de att straffas på arbetsmarknaden. Det måste man ta på allvar, säger han.

Tidigare trodde man att det var efter första barnet som kvinnors sjukfrånvaro sköt i höjden. Men enligt de nya rapporterna som Socialdepartementet presenterat är det snarare efter andra barnets födelse som skillnaderna mellan könen tar fart på allvar. En del av förklaringen tror ministern är sambandet mellan familjeliv och arbetsliv.

– Om vi tycker att kvinnor ska ta samma ansvar som män på arbetsmarknaden, så måste män ta samma ansvar som kvinnor hemma, säger han.

Kristersson beskriver också hur de ojämlika sjukskrivningarna får mer långsiktiga, negativa konsekvenser för kvinnor. Sjukskrivningarna leder till att kvinnor får ut lägre lön än män. Det påverkar hur mycket pengar man senare får ut i pension.

– Det får stora konsekvenser för kvinnor. Vi måste börja leta efter lösningar.

Men någon enkel lösning på problemet ser inte socialförsäkringsministern, som inte planerar några omedelbara reformer. Han menar att fler studier behöver göras för få en djupare förståelse för problematiken. Bland annat vill han se studier som reder ut om det finns någon skillnad mellan ensamstående och samboende kvinnors sjukskrivningar. Samtidigt tycker Kristersson att frågan kan vara svår att lösa politiskt.

– Det finns en del livsstilsfrågor kring det här. De är viktiga att diskutera, säger han.

/Malvina Britts

Fakta: Tre rapporter om kvinnors sjukfrånvaro presenterades i går under ett frukostseminarium på Centralposthuset i Stockholm. Rapporterna är skrivna av Försäkringskassan, Karolinska Institutet och organisationskonsulten Heléne Thomsson.

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Elin Wieslander och Jonna Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB