S ska lära om skola och jobb – i Nederländerna
avSocialdemokraterna fortsätter att studera satsningar för fler jobb och bättre skolresultat – utomlands.
I morgon åker Mikael Damberg, partiets gruppledare i riksdagen, till Nederländerna.
– De har nästintill halverat ungdomsarbetslösheten på fyra år, vi vill lära mer av vilka erfarenheter de dragit, säger han.
För en månad sedan reste S-ledaren Stefan Löfven till Sydkorea för att på plats studera det som kallats ”det koreanska utbildningsundret”. Och nu åker hans närmaste man, gruppledaren Mikael Damberg, till Nederländerna på samma tema.
Där ska han ta del av de holländska satsningarna för att få fler ungdomar att klara sina gymnasiestudier och minska arbetslösheten bland unga.
– De har haft en resa där de nära nog har lyckats halvera ungdomsarbetslösheten mellan 2006 och 2010, säger Mikael Damberg.
Under resan ska han träffa politiker, företagare och också den ambassadör som utsetts för att samordna insatser för att få unga i jobb.
Men framförallt är det arbetet med att göra gymnasieutbildningen obligatorisk och att införa ett ”ungdomskontrakt” för arbetslösa mellan 18 och 27 år utan fullständiga gymnasiebetyg som Damberg ska studera. Förslagen liknar dem som S lagt fram.
Enligt Mikael Damberg handlar det också om att ta del av de erfarenheter man dragit i Nederländerna av satsningarna.
– Vi vill ju gärna undvika att göra misstag som andra länder har gjort, så det här är också ett sätt att kvalitetssäkra våra förslag. Om de säger ”underskatta inte den här delen, där blev det inte som vi hade tänkt”, då kan man lära av det för att i stället göra smartare i Sverige.
/Anette Holmqvist
FAKTA: Här är ett axplock ur programmet för resan
• Lunchmöte med Lodewijk Asscher, minister för sociala frågor och arbetsmarknad.
• Träff med den holländska ambassadören för ungdomsarbetslösheten, Mirjam Sterk.
• Möte med Jet Bussemaker, minister för utbildning och kultur.
• Träffar Diederik Samsom, partiledare för det holländska arbetarpartiet.