Startsida / Inlägg

Lööfs jultal utgick från tiggarna

av Matilda Rangborg

 

IMG_0076

När Centerpartiets partiledare Annie Lööf i dag höll jultal inför partimedlemmar och presskår började hon med att tala om den magiska jul som vi snart ska få fira. Men inte alla, påminde hon och talade vidare om de tiggare som vi så ofta möter på gatorna.

– Julen är fylld av olikheter. Sjukdom och fattigdom ställs mot familj, julklappar och god mat, sa Annie Lööf men fortsatte sedan att berätta att fattigdom inte är kroniskt och att det går att göra skillnad. Utifrån denna bild talade sedan centerledaren om att alla mår bättre av att arbeta och att jobben därför kommer att bli Centerpartiets viktigaste fråga under valrörelsen.

– Vi vill sänka trösklarna för att fler ska få komma in i värmen, sa Annie Lööf.

Efter jultalet tyckte Politikerkollen att det var på sin plats att ställa några frågor om vad Annie Lööf vill göra för att hjälpa de tiggare som finns på gatorna, och hur hon tänker att de ska komma i arbete.

– Ju mer vi kan sänka trösklarna så stärker det självkänslan och tryggheten av att ha ett jobb att gå till. Många av de människor som i dag tigger står väldigt långt från arbetsmarknaden, att skapa ett jobb är ett stort steg, men slutmålet måste vara det. Och sociala instatser från kommunerna, sa Annie Lööf.

Men de utländska tiggarna som har blivit fler på gatorna, vad ska ni göra åt dem? 

Jag känner väldigt starkt med dem, och som jag sa i talet så är det märkbart när vi andra hetsar runt inför julen att det finns misär på öppen gata. I grunden handlar det om det sociala arbetet, och där gör Stadsmissionen ett bra arbete, och kommunen har ett ansvar.

Är det kommunen som är ytterst ansvarig för tiggarna från andra länder?

Nej, de som kommer hit genom organiserad brottslighet, där behövs det ju polisiärt arbete så klart. Men det är ju inte dem som sitter på gatorna som är kriminella, det är ju oftast dem man fokuserar på och det är synd. Det är ju ofta människorna som är bakom som är de kriminella.

Men alla tiggare från andra länder som sitter på gatorna är ju inte del av organiserad brottslighet. Det har exempelvis en granskning i DN visat. Sverigedemokraterna vill kriminalisera utländska tiggare, vad vill Centerpartiet göra?

Kriminalisering av tiggeri är inte smakfull, det är att skjuta på problemet. Man kan inte förbjuda eller sminka över detta. Misären försvinner inte för att vi förbjuder. Vi behöver hjälp av det civila samhället och kommunernas sociala insatser. Se till att de får tak över huvudet och försörjningstöd för att klara sig.

Slutligen berättar centerledaren att hon själv ger till tiggare i bland och att hon alltid köper tidningen Situation Stockholm.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB