Startsida / Inlägg

Stora skillnader mellan könen i klimatpolitiken

av Anette Holmqvist
Isabella Lövin, EU-parlamentariker (MP). Foto: Pressbild från MP, fotograf Fredrik Hjerling
Isabella Lövin, EU-parlamentariker (MP). Foto: Pressbild från MP, fotograf Fredrik Hjerling

Det är stora skillnader i hur män och kvinnor agerar i den europeiska klimatpolitiken, visar en granskning från Miljöpartiet. 

Kvinnorna vill både gå fortare fram och ha hårdare regleringar än männen.

– Kvinnorna är klokare som är beredda att ta nödvändiga beslut nu istället för att blunda och stå inför en akut situation senare, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker (MP). 

Det är Miljöpartiet i Bryssel som har tittat på hur manliga respektive kvinnliga EU-parlamentariker har agerat i frågor kring den resolution som parlamentet antog i februari och som rör mål för klimat- och energipolitiken till 2030.

Granskningen visar att kvinnorna både vill släppa ut mindre växthusgaser och ha mer förnybar energi än sina manliga kollegor.

– Om fler kvinnor styrde skulle vi se mycket skarpare målsättningar och vi skulle också gå snabbare framåt i miljöarbetet. Det skulle ge oss en chans att rädda klimatet innan det är för sent, säger Isabella Lövin.

Eftersom könen agerar så olika menar MP-parlamentarikern att det har stor betydelse vilka som sitter i parlamentet. I dag är cirka 65 procent av ledamöterna män och störst är den manliga övervikten i den konservativa gruppen, menar Lövin.

– Det är den klassiska industrivänliga gubbmaffian som styr i väldigt stor utsträckning. Det skulle behövas mycket fler kvinnor i Europa, som har mer jordnära relation till både naturen, barnen och framtida generationer.

Miljöpartiets granskning visar bland annat att kvinnorna röstade för att minska utsläppen av växthusgaser med 50 procent. Men parlamentet som helhet landade i en minskning med 40 procent till 2030, då en majoritet av ledamöterna är män.

På samma sätt såg det ut i frågan om förnybar energi. Kvinnorna ville att minst 40 procent av den totala energianvändningen ska komma från förnybart 2030 – parlamentet beslutade i stället om 30 procent till samma årtal.

/Anette Holmqvist

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Mia Carron och Emma Widebäck
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB