Startsida / Inlägg

Hökmarks bok om det nya Europa

av Pär Karlsson
Foto: THOMAS JOHANSSON
Foto: THOMAS JOHANSSON

Den 25 maj är det val till EU-parlmantet. Moderaternas toppnamn Gunnar Hökmark, som redan varit verksam i Bryssel sedan 2004, har nyligen gett ut kampanjboken ”En ny giv – om ett uppbrott för Europas framtid”. Politikerkollen tog ett snack med Hökmark, som tidigare suttit i riksdagen och varit partisekreterare 1991-99.

– Jag har skrivit boken eftersom jag tycker att det behövs ett samlat tänkande kring hur man ska förnya Europa. Titeln ”En ny giv” handlar för mig om att det behövs ett omtag, EU som sådant är format av gamla strukturer från 50-talet och framåt. Alla utmaningar vi nu möter är helt annorlunda, säger Gunnar Hökmark.

De utmaningar han ser handlar om den globala ekonomin, teknologins utveckling och säkerhetsutvecklingen.

– Det jag försöker visa i boken är att vi är i en ny tid. Det har blivit ännu tydligare eftersom vi nu kan se att tiden mellan 1989-2014 var kanske den mest idylliska. Då tänker jag på Rysslands nya beteende och deras agerande på Krim. Vi får hoppas att även framtiden kan bli någorlunda idyllisk, säger Hökmark.

Han har redan nu tankarna klara om vilka han vill ska läsa boken.

– De som är aktiva i vår valrörelse samt de som skriver och tänker om Europas utveckling.Men jag ser gärna att mina politiska motståndare läser den, för den är också ett sätt för att skapa en agenda om vad debatten ska handla om.

/Pär Karlsson

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Paula Westerberg och Jennifer Laxén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB