Startsida / Inlägg

Journalister skickar protestlista till regeringen

av Lisa Röstlund

I går hölls en presskonferens vid regeringskansliet Rosenbad där försvarsberedningens rapport skulle presenteras.

19 journalister skrev på
Inför pressträffen klockan 9 fick journalisterna veta att beredningsordförande Cecilia Widegren (M) skulle presentera rapporten ensam och att det inte skulle finnas möjlighet att ställa gemensamma frågor efter presentationen . I stället skulle endast enskilda intervjuer ges.
– Det är ett upplägg ni har börjat köra med på senaste tiden. Det är odemokratiskt, protesterade en av journalisterna högljutt.
– Det här måste ni lägga av med, sa en annan.
19 av journalisterna på plats, bland annat från Aftonbladet, TT, Dagens Nyheter, Sveriges Radion och Dagens Industri, skrev under en protestlista som nu ska skickas till statsrådsberedningens presschef Roberta Alenius.

Upptryckta av Säpo
Det finns flera exempel där regeringen har presentera stora utredningar och där man har velat avstyra gemensam frågestund med de samlade journalisterna.
Mikael Holmström på Svenska Dagbladet, som tog initiativ till protestlistan, tar även upp en presskonferens Fredrik Reinfeldt höll på Folk och Försvar i Sälen i januari.
– Finlands president ville ha en gemensam frågestund, men Reinfeldt ville inte.
– Det blir helt kaotiskt med 15-20 journalister runt Reinfeldt och Säpo som trycker sig upp mot oss, trots att vi alla är ackrediterade journalister. Det finns inte möjlighet att ställa mer än två frågor och ingen chans till fördjupning.

”Rena Vitryssland”
Holmström har jobbat som journalist sedan 1973 och ser det här som en oroande trend.
– Ofta kan man inom journalistkollegiet hjälpas åt under en gemensam frågestund om något är oklart. Det här är uppenbart en medveten strategi från statsrådsberedningens sida för att sabotera journalisternas arbete.
Normalt, beskriver Holmström, har man en beredning med samtliga partiers representanter närvarande för att kunna svara inför journalisterna.
– Det här var exempellöst, rena Vitryssland. De har satt det i system, och är det inte den här regeringen så är det nästa. Det är viktigt att vi protesterar mot den här taktiken.

Alenius: ”Inget med detta att göra”
Roberta Alenius säger till Politikerkollen att hon inte haft något med upplägget för torsdagens presskonferens att göra.
– Regeringskansliet hade inget inflytande över den pressträffen. Det här var en parlamentarisk beredning med åtta partier.
Vad säger du om att journalister upplever borttagandet av gemensamma frågestunder som en trend?
– När det gäller Fredrik Reinfeldt kan man som journalist träffa honom flera gånger i veckan om man vill. Vi är väldigt öppna med var han befinner sig och vad han gör.
Henrik Sjöström, pressekreterare på Moderaterna:
– Gårdagens pressinformation var en parlamentarisk utredning där åtta partier var representerade. Det fanns en överenskommelse i all enkelhet att inte ha öppna frågor, för att inte endast ett parti skulle få svara på dem, genom att ordförande höll i pressinformationen. Men vi var öppna med att alla ledamöter fanns tillgängliga för frågor efteråt, säger han och fortsätter:
– Vi tillåter givetvis alltid gemensamma frågor när det handlar om partiarrangemang.

Hultqvist: ”Korrekt protest”
Peter Hultqvist (S), vice ordförande i försvarsutskottet, medger att upplägget inte blev bra.
Han är noga med att påpeka att han inte vill skylla på någon annan.
– Vi fick det här upplägget presenterat för oss på beredningen och det var ingen som protesterade mot det. Vi hade samma upplägg på förra beredningen. Men ser man på utfallet och hur det blev kan man ju säga att man borde ha tagit det ansvaret. Jag kan tycka att protesten är helt korrekt och något man får ta till sig av, säger han till Politikerkollen.

/ Lisa Röstlund