Startsida / Inlägg

Löfven och Ulvskog kampanjar med skämt och påhopp

av Anette Holmqvist

S-ledaren Stefan Löfven och partiets toppnamn i EU-valet Marita Ulvskog är som sagt ute på bussturné i landet. Dagen inleddes med rosutdelning till stressade resenärer vid Gullmarsplans T-banestation och fortsatte sedan med en bussturné.

På bussens första del var humöret på topp. Bland annat tog Ulvskog över TV4-reportern Ulf Kristofferssons mikrofon medan Löfven la beslag på tv-kameran – och frågade ut utfrågaren. Vad det handlade om? Hur det känns så här i slutet av valrörelsen.

Med sig på resan hade Löfven och Ulvskog en ny rapport med namnet ”Rättvisa villkor för alla”.

– Det har blivit allt vanligare med orättvisa villkor och olika löner beroende på var man kommer i från. Vi ser det i Sverige och vi ser det ute i Europa. Det här är lagstiftning och regler som måste ändras både här hemma och i Europa, säger Stefan Löfven.

Med sig hade Löfven och Ulvskog en lista på fem punkter som Socialdemokraterna anser att EU-valet handlar om.

För att illustrera skillnaderna mellan de politiska alternativen hade man gjort sina punkter i rött för Socialdemokraterna respektive blått för hur man ansåg att de borgerliga partierna har agerat i EU-parlamentet och den politik man menar motståndarna driver.

Att det närmar sig val blev tydligt under bussresan. Tonläget mot de politiska motståndarna har skruvats upp.

I dokumentet från S hävdar man bland annat att det ”är en självklarhet för S att alla som jobbar i Sverige ska ha rätt till samma avtal och villkor, oavsett var man kommer ifrån”. Och menade att ”Moderaterna och högern vill att utstationerade ska kunna ges sämre villkor än andra arbetstagare på den nationella arbetsmarknad där de jobbar”. Den andra punkten på listan handlade om bättre eller sämre arbetsmiljö.

I S-dokumentet hävdas att S vill investera i bättre arbetsmiljö och villkor, vilket man anser att M inte gör. Man menar att ”högern” stödjer planer på att försvaga arbetsmiljöarbetet på EU-nivå. För detta påstående fick man dock direkt mothugg bland annat på Twitter där man ansåg att S överdriver en fråga som just nu utreds.

/Anette Holmqvist

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB