Startsida / Inlägg

Moderaterna fiskar röster utomlands

av Pär Karlsson
Henrik von Sydow kampanjar i London.
Henrik von Sydow kampanjar i London.

Det låga valdeltagande i EU-valen är något som diskuteras flitigt och oroar många. 2009 var det bara cirka 45 procent av väljarna som gick till valurnorna. Men faktum är att läget är ännu värre bland de cirka en halv miljon svenskar som bor utanför Sveriges gränser. 2009 var det enbart 15 procent som röstade.

Det vill Moderaterna ändra på. Riksdagsledamoten Henrik von Sydow har tidigare fått i uppdrag av partiledningen att mobilisera svenskar i utlandet. I dag genomförde han en kampanj i London vid tunnelbanestationen i finansdistriktet Canary Wharf. Där delade han ut flygblad och information om hur man som svensk röstar när man bor utomlands.

– Det finns omkring 90 000 svenskar som bor och arbetar i London. Det är viktigt att få ett högt valdeltagande utomlands även i valet till EU-parlamentet, tidigare har det varit väldigt lågt. Det finns en uppfattning om att det är mer besvärligt att rösta än det är. Det går att göra på ambassaden, med en brevröst eller så kan du förtidsrösta när du är hemma i Sverige, säger Henrik von Sydow.

Han beskriver dagens insats som mycket lyckad.

– Det var massor med folk, många svenskar och det blev flera bra samtal om EU-valet. Jag mötte svenskar som blev lätt förvånade över att se oss men samtidigt kom med glada tillrop, säger von Sydow.

Det är inte bara London som von Sydow kommer att besöka under året. Inför EU-valet gör Moderaterna resor även till Oslo samt den spanska sydkusten där det finns mycket svenskar.

– Var tjugonde svensk bor utomlands. Det är ett uttryck för att Sverige är ett av världens mest globaliserade länder. Det finns starka trender till cirkulär migration, att svenskar flyttar utomlands ett par år och sedan flyttar hem igen. Svenskar som bor utomlands är en viktig grupp, de sitter på spännande erfarenheter som kan bidra till att göra Sverige bättre.

/Pär Karlsson

Skärmavbild 2014-05-14 kl. 15.45.39
 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB