Startsida / Inlägg

Bandyprofil i MP:s partistyrelse

av Pär Karlsson
Isa Mursal. Foto: ANDERS DEROS.
Mursal Isa. Foto: ANDERS DEROS.

Sent i går kväll valdes Mursal Isa, 32, in i Miljöpartiets partistyrelse efter bara några års engagemang i partiet. Han kom till Sverige från Somalia år 2003 och leder i dag partiets lokalavdelning i Borlänge och arbetar till vardags på ABF. Men förutom politiken har han också haft en central roll i ett mycket uppmärksammat bandyprojekt i Borlänge. Efter ett lokalt initiativ bilades ett somatiskt landslag som deltog i VM i ryska Irkutsk i vintras. Äventyret i öst porträtteras också i en film av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som ska visas senare i år.

Mursal Isa, som är MP:s förstanamn i landstinget i Dalarna i det kommande valet, spelade inte själv men var det somaliska landslagets lagledare. Hans inblandning i bandyprojektet började med att han kontaktades av initiativtagarna.

– Jag har lärt mig att inte säga nej när det dyker upp idéer. Det handlar i stället om hur det ska gå till. Det blev mycket arbete, men det gav oss möjligheten att åka till Sibirien. Mitt viktigaste uppdrag var att se till att spelarna brann hela tiden. Jag använde det förtroende jag har hos ungdomarna i Borlänge, säger han.

Han menar att det landslagets äventyr betydde oerhört mycket för somalier som kommit till Sverige.

– Det har varit ganska stängt och inte funnits någon väg in i det civila svenska samhället. Vi fanns inte på kartan, men det här var en öppning. I dag är det ganska många somalier som tränat på is runt om i Sverige. Även det faktum att jag fått en roll inom Miljöpartiet gör att det bubblar lite bland somalierna. De ser att det går att åstadkomma saker. Det gäller att följa drömmen i Sverige, som är möjligheternas land. Men det handlar om hårt arbete för att kunna vara en bra medborgare i sitt land. Jag hoppas det hjälper kommande generationer av somalier.

Mursal Isa känner sig hedrad av att ha blivit invald i MP:s partistyrelse.

– Det är stort och jag hoppas att förvalta det här förtroendet på bästa sätt. Jag ser fram emot att jobba på riksnivå, jag är mycket nyfiken och går in med öppet sinne, säger han.

/Pär Karlsson

Somalias bandylandslag. Foto: TT
Somalias bandylandslag. Foto: TT
 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB