Startsida / Inlägg

Wikström glädjs åt avpolleterad ungrare i kommissionen

av Pär Karlsson
Cecilia Wikström. Foto: TT
Cecilia Wikström. Foto: TT

I dag röstade EU-parlamentet igenom den nya EU-kommissionen som leds av ordförande Jean-Claude Juncker. Det glädjer EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP), som menar att denna kommission blir starkare än den förra. 

Den nya kommissionen, där varje medlemsland är representerat, har dock redan fått kritik för att bara nio av de 28 kommissionärerna är kvinnor.

– Det är dåligt. Det enda sätter att komma tillrätta med det är att nästa gång upprätta en ny regel om att varje land måste nominera både en man och en kvinna, så att det finns folk att spela med. Annars kommer vi aldrig få en jämställd kommission, säger Wikström.

Hon glädjs dock mycket över att den ungerska kommissionären Tibor Navracsics, tidigare minister i Viktor Orbáns regering, inte får ansvar för medborgarskapsfrågorna som tidigare var planerat. Nu får han i stället ta sig an bara kulturfrågorna. 

– Jag har vunnit den segern. Det var jag som utskottsordförande som började med att säga att allt som handlar om medborgarskap ska den här gubben inte ha hand om. Han är arkitekten bakom de repressiva lagförslagen som gjort att Ungern har en censurmyndighet och en politiserad rättstat. Först har en majoritet i kulturutskottet sagt att karln är olämplig och sedan har Juncker lyssnat, säger Wikström.

Hon menar att han passar utmärkt på kulturområdet.

– Han är en bildad man, han kan åka runt i EU och klippa band och inviga utställningar, det gör ingen skada. Det viktiga är att han inte har med medborgerliga rättigheter att göra.

/Pär Karlsson

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Mia Carron och Annika Panas
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB