Startsida / Inlägg

Lista: 10 minnesvärda matcher Arsenal-Manchester U

av Kalle Karlsson

För tio år sedan var Arsenal mot Manchester United det största mötet i engelsk fotboll. Vi minns ”Pizza-gate”, storbråken på plan, ”Keane vs Vieira” och ordkrigen mellan Ferguson och Wenger.
Sedan seglade Chelsea upp som den nya utmanaren. Rivaliteten mellan Arsenal och United sjönk. Senaste året har Manchester City återigen blivit Uniteds största rival precis som under slutet av 60-talet. Rivaliteten mellan Arsenal och United sjönk drastiskt.
Jag har blickat tillbaka på matcher mellan dessa klubbar förut, men det kan vara värt att göra det igen.
Här är min lista över de mest minnesvärda mötena, Arsenal-Manchester United.

 

10) 2003: Manchester United-Arsenal 0-0
Premier League
Efter en händelsefattig match hände allt i slutskedet. Patrick Vieira fick sitt andra gula efter att ha måttat en spark mot Ruud van Nistelrooy. I slutminuten fick United straff. van Nistelrooy klev fram och drog den i ribbans underkant vilket utlöste ett storbråk mellan spelarna. Bilderna på en häcklande Martin Keown är klassiska.  Så nära var det att ”Invincibles” aldrig blev av.
Video (straffmissen och bråket).

9) 2005: Arsenal-Manchester United 2-4
Premier League
Inte så mycket för matchen – mer det som hände före matchen. Det här var på den tiden som lagen hatade varandra. Inför matchen bråkade Roy Keane och Patrick Vieira i spelargången. ”You’re supposed to be the fucking nice guy”, skrek Keane till Vieira.
Graham Poll fick lugna ned spelarna. Det var bara början. Det blev ett krig. Tv-kameror avslöjade att Wayne Rooney i första halvlek använt ordet ”f-ck” x antal gånger i första halvlek.
Arsenal gjorde 1-0 genom Vieira, Giggs kvitterade. Bergkamp satte 2-1 före paus innan United svarade för en otrolig andra halvlek. Tre mål bakom en vilsen Manuel Almunia fastställde resultatett till 4-2. John O’Sheas chipp till 4-2 är en klassiker för United-fansen.
Video (bråket före och målen).

8> 2005: Arsenal-Manchester United 0-0 (5-4 e str)
FA-cupfinal
Arsenals senaste titel kom i maj 2005 i Cardiff. Den var allt annat än rättvis. Manchester United manglade Arsenal matchen igenom och prickade bland annat virket två gånger. Fredrik Ljungberg räddade van Nistelrooys nick på mållinjen. United fick inte in bollen bakom Jens Lehmann.
Vid straffarna blev Paul Scholes syndabock. Patrick Vieira satte den avgörande straffen och firade framför United-fansen.
Video (straffläggningen).

7) 2001: Manchester United-Arsenal 6-1
Premier League
Det här var på den tiden så United var överlägset i ligan.  Laget vann ligan med tio poäng och i det här mötet blottlades klasskillnaden. Dwight Yorke satte ett hattrick.
Video (målen).

6) 1990: Arsenal-Manchester United 2-6
First division
Arsenal var Englands bästa lag och vann ligan med blott en förlust och 18 insläppta mål. Till det här mötet hade Alex Ferguson petat Neil Webb och satsade på ett 4-2-4. Lee Sharpe satte ett hattrick och segern blev startskottet på vad som skulle bli ett glittrande årtionde för United.
Video (målen).

5) 2004: Manchester United-Arsenal 2-0
Premier League
En av förra decenniets tyngsta matcher. Arsenal kom till Old Trafford med 49 raka matcher utan förlust. Den här matchen blev början på imperiets fall. Wayne Rooney ”föll” över Sol Campbells ben, Ruud van Nistelrooy rullade in straffen. I slutminuten satte Rooney 2-0 på sin 19-årsdag framspelad av Alan Smith. Det var den här dusten som ledde till ”Pizzagate” i spelartunneln.
Video (målen).

4) 2002: Manchester United-Arsenal 0-1
Premier League
Arsenal fick chansen att avgöra ligan i Alex Fergusons borg. I andra halvleken gav Mikael Silvestre bort en boll som ledde fram till att Fredrik Ljungberg sköt ett skott och Sylvain Wiltord snappade upp returen. Jag minns så väl kommentatorns legendariska ord: ”Old Trafford are celebrating the champions – but this time it’s ARSENAL!”
Video (målet).

3) 2011: Manchester United-Arsenal 8-2
Premier League
Det känslomässiga minnet är kort, men den här matchen kommer att leva kvar i minnet länge. Arsenal var sargat inför matchen – United utnyttjade det. Hänsynslöst. När manglingen var över hade Wayne Rooney gjort hattrick och United vunnit med 8-2.
Video (målen).

2) 1979: Arsenal-Manchester United 3-2
FA-cupfinal
Arsenal såg ut att vara på väg mot en enkel seger. Tack vare mål av Brian Talbot och Frank Stapleton ledde man med 2-0 i 86:e minuten. Då reducerade Gordon McQueen och med två minuter kvar satte Sammy McIlroy 2-2. Hela Wembley ställde in sig på förlängning. Utom Alan Sunderland som slängde sig fram och avgjorde med sekunder kvar.
Video (målen).

1) 1999: Arsenal-Manchester United 1-2 a.et.
FA-cupsemifinal
Returmötet i FA-cupsemifinalen 1999 blev något alldeles extra. David Beckham gav United ledningen. Dennis Bergkamp kvitterade. Bergkamp hade sedan chansen att avgöra från straffpunkten i 92:a minuten (!) men Peter Schmeichel räddade. I stället svarade Ryan Giggs för det som kallas ”tidernas FA-cupmål” i förlängningen. United vann och fullbordade sedan trippeln på Camp Nou med ett än mer dramatiskt avgörande.

Video (målen).

***
Vilka är dina favoritmatcher från mötena mellan de här lagen?

***
Som sagt, i dag liverapporterar jag Arsenal-Manchester United på Sportbladet.se. Uppsnacket börjar 16.30. Häng gärna med!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB