Startsida / Inlägg

Bortglömde Bellamy – mer värdefull än alla storköp

av Kalle Karlsson

Liverpool har lagt ut runt en miljard kronor på nya spelare det senaste året.
Ändå är det killen som kom gratis som just nu bär laget.
Den bortglömde, utdömde, ratade Craig Bellamy sköt Liverpool till klubbens första Wembley-final på 16 år.

Det var så typiskt att just han fick avgöra Ligacupsemifinalen mot Manchester City.
Craig Bellamy var en av det nyrika Citys första värvningar. Han kom i januarifönstret 2009, ett halvår efter att Abu Dhabi köpt klubben. Under sin första höst i klubben var han sensationellt bra, en av ligans bästa spelare faktiskt.
Men så kom Roberto Mancini till klubben och ersatte Bellamy-favoriten Mark Hughes. Craig Bellamy, som länge dragits med skadeproblem, fick inte längre köra sitt eget träningsupplägg under italienarens styre. Bellamy ilsknade till – och hamnade i frysboxen.
Efter en avstickare till Cardiff i Championship förra året återvände han till Liverpool i somras. Han kom gratis och blev nästan bortglömd. De nya ägarna hade ju gjort high profile-köp som Stewart Downing, Charlie Adam, José Enrique, Jordan Henderson samt Andy Carroll och Luis Suárez som anlänt ett halvår tidigare.
Men det är en free transfer som Manchester City borde ångra i dag. Medan Roberto Mancini har en Carlos Tévez som… tja, spelar golf, gör ratade spelare som Craig Bellamy och Emmanuel Adebayor succé på annat håll.
Med Luis Suárez avstängd framstår Bellamy som Liverpools, just nu, mest betydelsefulla spelare.

I går var det som om Bellamy spelade för sitt livs revansch, för att visa den där Mancini hur fel han haft.
Kenny Dalglish satte 400-miljonersmannen Andy Carroll på bänken och satsade på Craig Bellamy som ensam striker. Walesaren tackade för förtroendet genom att vara bäst på plan.
Han var allt man önskar av en ensam striker och visade än en gång att en djupledslöpande forward hanterar rollen som ensam topp mer effektivt än en targetspelare i dagens fotboll.
32-åringen sprang på allt, högg på allt, pressade på allt – och när läget dök upp med kvarten kvar satte han målet som tar Liverpool till Wembley.
”You only hate work”, sjöng Manchester Citys tillresta fans.
Orden träffade inte riktigt eftersom alla kunde se att Craig Bellamy var den som arbetade i särklass hårdast på planen.
När han byttes ut i slutminuten, när Anfield redan kokade, fick han en stående ovation.
– Hans inställning finns alltid, men ikväll var även kvalitén helt fantastisk. Om City har fler som honom som de vill bli av med så finns vi nere längs East Lancs Road, sa Kenny Dalglish till Liverpool Echo.
Steven Gerrard jämförde anfallaren med Gary McAllister:
– Han var en plåga hela kvällen – det är den typen av spelare han är. Han löper i djupet, han pressar, han låter dig aldrig slappna av. Fortsätter han så här kan han ha samma påverkan på klubben som McAllister hade.

Förra gången Craig Bellamy lämnade Liverpool gjorde han det utan att ha vunnit någon titel. Han gjorde det efter att ha lämnats på bänken av Rafael Benítez i Champions League-finalen mot Milan 2007.
Nu har han chansen att rätta till det på Wembley den 26 februari mot Cardiff City – klubben i hans hjärta.
– Cardiff betyder så mycket för mig. Det är där jag kommer ifrån. Footboll can be funny sometimes, log han.

***
Craig Bellamy var symbolen för Liverpools arbetsseger (som egentligen var ett kryss, men kändes som en seger). Om han var den enda som kom undan med godkänt i lördags mot Bolton, var det andra som lyfte sig flera klasser jämfört med katastrofinsatsen på Reebok Stadium.
Stewart Downing, petad mot Bolton, gjorde sin bästa match i Liverpooltröjan och visade till slut vad det var som Damien Comolli scoutat fram.
En Downing i form – som bidrar med den typ av kantspel som laget saknar – kan få enorm betydelse under våren.

***
Vad den här finalen betyder för Liverpool?
Tja, vi pratar om en klubb som inte vunnit en enda titel sedan 2006. Som inte har fått besöka Wembley sedan den där Spice Boys-finalen mellan David Beckham och Robbie Fowler 1996.
– Vi kanske har glömt bort vägen dit, men jag är säker på att chauffören hittar, sa Kenny Dalglish.
När Liverpool vann Ligacupen 2001 på Millennium Stadium i Cardiff blev det startskottet för en framgångsera med flera inhemska titlar och två Champions League-finaler under de kommande sex åren. Förhoppningen hos fansen är att en ny titel ska få samma effekt.
– 2001 var underbart. Det var fantastiskt att vinna då. Men då vi inte har vunnit en trofé sedan 2006 tror jag att årets final är ännu viktigare än den gången, sa Steven Gerrard.

***
Från Twitter:
”Did anyone else see Mancini waving imaginary Carling Cup final tickets on the touch line?”

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB