Startsida / Inlägg

Klubbarna som Mourinho kan ta över

av Kalle Karlsson

José Mourinho återvänder till Premier League efter säsongen.
Håll med om att uppgifterna är kittlande.
Säga vad man vill om portugisen men om han har saknat engelsk fotboll har engelsk fotboll saknat ”The Special One” nästan lika mycket.

Nu ska vi inte dra för stora växlar av tidningsskriverier. Det är visserligen trovärdiga Sunday Times som på söndagen går ut med nyheten, men vi ska komma ihåg att José Mourinho gjorde ett liknande utspel i Chelsea i början av 2007 också.
Det var då han fått John Terry skadad och inte fick pengar att värva en mittback (Tal Ben Haim) eftersom Roman Abramovitj plötsligt höll i plånboken. José Mourinho surade men stannade i klubben över sommaren – för att sedan ”självmant” kliva av i september när det skurit sig totalt med den ryske ägaren.

Att José Mourinho någon gång återvänder till England är inte alls överraskande. Han har vid upprepade tillfällen talat om sin kärlek till engelsk fotboll, om ”hur han saknar landet” och ”att han en dag ska återvända”.
Det intressanta är tidpunkten. Om Mourinho nu tänker sig en comeback på öarna finns flera klubbar som kan bli aktuella. Egentligen kan man inte utesluta någon av nya ”Big Six”-skaran.
Vill fansen ha honom? Meningarna går isär. Jag fick blandade reaktioner i går på Twitter. Vissa ser ”titelgarantin”, andra ser ”svansen” som Mourinho medför: Den negativa fotbollen och dålig pr.

Klubbarna som kan bli aktuella för José Mourinho

Arsenal
Tränare: Arsène Wenger (sedan 1996).
Kommentar: Wenger har lett Arsenal genom en av klubbens mest framgångsrika perioder, men han har aldrig varit mer utsatt. Snart sju titellösa år har gjort att hans ställning är ifrågasatt av de egna fansen. Har fullföljt alla sina kontrakt genom karriären. Orkar han göra det igen? Han har intresserat Real Madrid tidigare och lär få erbjudandet igen om den tränarstolen blir ledig…
Så skulle Mourinho passa in: Pragmatikern Mourinho skulle tillföra vinnarmentalitet i Arsenal, men hans spelfilosofi går stick i stäv med klubbens. Mourinho är van att arbeta i klubbar som har stor budget. Han gjorde det i Porto, i Chelsea, i Inter och i Real Madrid. I Arsenal skulle han få leva med att ha begränsat transfer- och löneutrymme. Vill han det?
Chans (att ta över till nästa säsong): Liten.

Chelsea
Tränare: André Villas-Boas (sedan 2011).
Kommentar: Mourinhos egen lärjunge – Villas-Boas var scout under Mourinho i Chelsea – har haft ett stormigt förstaår. Man hoppas att klubben har tålamod med en nytänkande satsning, men missar Chelsea CL-spel vet man aldrig vad som händer.
Så skulle Mourinho passa in: Redan något år efter att han lämnat surrade rykten om att han försonats med Roman och var aktuell för att komma tillbaka. Så ur fans-synvinkel är Mourinho ett populärt val. Supportrarna avgudar honom efter ligatitlarna 2005 och 2006.
Chans: Medel.

Liverpool
Tränare: Kenny Dalglish (sedan 2011).
Kommentar: King Kenny tog över en klubb i kris efter Roy Hodgson och har på tolv månader gjort underverk. Men är Dalglish endast en ”quick fix” eller är han en långsiktig lösning? Det återstår fortfarande att se. Liverpools sjundeplats är inte godkänt med tanke på sommarens storsatsning. Dalglish var inte heller de amerikanska ägarnas förstaval, snarare ett val för att blidka supportrarna.
Så skulle Mourinho passa in: Har auran och cv:t för att ersätta en klubblegendar som Dalglish. Ägarna skulle förmodligen gilla tanken på ett stort ”namn”. Mourinho har levererat titlar i alla sina tidigare klubbar.
Chans: Medel.

Manchester City
Tränare: Roberto Mancini (sedan 2009).
Kommentar: Roberto Mancini har gjort ett storartat jobb sedan han tog över efter Mark Hughes. Extremt populär bland fansen som sjunger hans namn vid varje match. Men hans jobbsäkerhet är helt kopplat till kortsiktiga resultat. City åkte ur Champions League. Det kommer att krävas en titel för att behålla jobbet. Det räcker förmodligen inte att den titeln stavas Europa League.
Så skulle Mourinho passa in: De arabiska ägarna är garanterat sugna på idén att få in ett av världens största tränarnamn, om inte det största. Mourinho har kopplats ihop med City tidigare och den ”obegränsade” budgeten (som inte är obegränsad på grund av FFP) är förstås tilltalande. Portugisen skulle öka klubbens attraktionskraft, vilket skulle underlätta jakten på världens bästa spelare.
Chans: Medel.

Manchester United
Tränare: Alex Ferguson (sedan 1986).
Kommentar: Ferguson bestämmer själv när han slutar och det är helt kopplat till hälsan. Klubben befarade att han skulle lägga av för två år sedan, vilket fick vd:n David Gill att sondera marknaden efter en ersättare. Det sades då att Mourinho var tänd på tanken att ersätta Ferguson.
Så skulle Mourinho passa in: Det sägs att Alex Ferguson själv rekommenderat Mourinho för styrelsen. Men det var innan portugisen petade Tito Vilanova i ögat. United-styret, bland andra sir Bobby Charlton, uppges inte vara imponerat av Mourinhos ibland osportsliga beteende.
Chans: Liten.

Tottenham
Tränare: Harry Redknapp (sedan 2008).
Kommentar: Harry ”Houdini” har gjort succé och förvandlat Spurs till en titelkandidat. Men han är glödhet i snacket om att bli ny engelsk förbundskapten efter Fabio Capello så klubben kan mycket väl stå utan tränare i sommar.
Så skulle Mourinho passa in: Portugisen har hittills i sin tränarkarriär varit mer lagbyggare än klubbyggare; han har inte haft tålamodet att stanna under en längre tid på samma ställe. I Tottenham skulle han få chansen att etablera en ”sovande jätte” i den absoluta toppen. Mourinhos löneanspråk är ett problem för Spurs kostnadskostym – i Madrid tjänar han otroliga £8,4m netto. Å andra sidan kan en satsning på Mourinho på sikt vara det bästa sättet för Tottenham att få behålla superstjärnor som Gareth Bale och Luka Modric.
Chans: Medel.

***
Vilken klubb tror du José Mourinho skulle vilja ta över? Och vilken klubb tror du vill ha honom?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB