Startsida / Inlägg

Ska tränare få provision för att sälja spelare med vinst?

av Kalle Karlsson

Managers ska få bonus om de säljer en spelare med vinst.
Utspelet kommer från Blackpools tränare Ian Holloway.
Är det här framtiden? Att tränare får ”försäljningsprovision” på spelaraffärer?

Det var under förra säsongen som det blev stora rubriker när det avslöjades att Ian Holloway hade ekonomiskt intresse av att skeppa iväg spelare från Blackpool.
Tränaren hade en deal med klubben om att få ta del av pengarna för försäljningar av spelare han coachat.
– Jag blir belönad för alla som jag coachat och gör vinst på. Min ordförande (Karl Oyston) tittade på mitt facit av att utveckla spelare och han ville ha den kompetensen i klubben, sa Ian Holloway för ett år sedan.
Det var en het diskussionsfråga då eftersom Ian Holloway hade personligt intresse av att maximera övergångssumman för Charlie Adam, som uppvaktades av Liverpool under januarifönstret. Hans egen vinning – en försäljning under säsongen – hade försvagat laget.
Frågan har aktualiserats senaste veckan när Harry Redknapp suttit i rättssalen. Åklagaren hävdar att han undanhållit skatt som kommer från bonus för spelarförsäljningar. Redknapp ska ha fått fem procent av nettovinsten från Peter Crouch-försäljningen, cirka £100 000. Han ska, enligt åtalet, även ha fått ytterligare fem procent insatt på ett bankkonto i Monaco.
Vad rätten beslutar återstår att se, det som intresserar mig i dag är om dessa ”bonusmodeller” för managers är vettiga.

Ian Holloway ser inget problem med att tjäna stålar på att sälja sina spelare. I dagens Daily Mail för han ett långt resonemang kring frågan:
– Det är inget mystiskt med hur fotbollstränare får betalt. Vi är som alla andra i världen – vi skriver på ett kontrakt och arbetar efter reglerna.
– Det blev rubriker i fjol när det kom fram att jag skulle få procent för Charlie Adams övergång. Det var ingen stor sak för mig, men på vissa verkade det som om jag var han killen på RBS som fick £1m i bonus. Men varför så stor grej? Det här finns i många tränares kontrakt och är tillåtet enligt reglerna.
– Jag förtjänade en del. Jag såg Charlies potential och gamblade genom att ta honom till klubben. Om man äger ett företag och du kläcker en idé som gör att företaget tjänar pengar så förväntar du dig någon form av ekonomisk bonus. Det kallas prestationsbaserad betalning på andra ställen så varför skulle fotboll vara annorlunda?
– Om jag upptäcker en spelare, signar honom och senare säger honom för en stor summa – vilket ger min arbetsgivare miljoner – så borde jag få något för det. Pengar är inte mitt motiv, har aldrig varit, men om jag är framgångsrik, likt någon annan på något annat företag, förstår jag inte varför jag inte skulle bli belönad.
Ian Holloway tar ett exempel:
– På mitt första jobb i Bristol Rovers betalade jag £200 000 för 26-årige Barry Hayles. Det var stor press på mig. Han hade brutit benet tidigare i karriären och var en non-League-spelare. Men jag gjorde dealen för att jag trodde på honom. 18 månader senare såldes han för £2m. Jag fick ingenting förutom ett sämre lag.
– För det andra – om det är viktigast – är managern aldrig den som bestämmer om en spelare ska säljas. Det är alltid ägaren.

Den här bonusmodellen används främst bland mindre klubbar, de som behöver ”wheela och deala” för att överleva. jag tvivlar på att det är aktuellt i storklubbarna.
Den retoriska frågan, som jag skulle vilja ställa till Ian Holloway, är ju då: Ska en manager förlora pengar när man gör en förlust på en spelare?
Personligen ser jag intressekonflikter mellan resultat och personlig vinning.
Och: Förtjänar verkligen en tränare bonus för att sälja klubbens tillgångar. Dels är det inte tränarens egna pengar han riskerar när han investerar i en spelare. Borde inte dessa användas till att utveckla ungdomsverksamheten, köpa nya spelare och så vidare?
Dels har en tränare betalt för att rekrytera och utveckla spelare. Det är det han får lön för. Om han gör det tillräckligt bra kommer det förmodligen leda till ett bättre kontrakt.

***
Vad tycker ni? Är det rätt att en tränare får bonus för spelare han utvecklar och som ger klubben vinst?
I en kommande blogg ska jag berätta om en engelsk klubb som valt en annan modell. Där har en spelaragent uppgiften att värva spelare – och får bonus därefter.

***
Marcus Olsson till Blackburn. Jag såg inte den komma.

***
Jag var med i Euro Talk hos Svenskafans.com i dag. Ni ser programmet här.

***
I morgon, tisdag, kommer jag att liverapportera transfer deadline day på Sportbladet.se klockan 13-15 (ev. mer senare). Häng gärna med!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB