Startsida / Inlägg

Aston Villas tunga arv efter Martin O’Neill

av Kalle Karlsson

Martin O’Neill lämnade ett stort tomrum efter sig när han lämnade Aston Villa.
Han lämnade också ett annat arv. I går, när bokslutet presenterades, fick vi en indikation på hur tung den säcken är.
Aston Villa gick £54m back förra räkenskapsåret.
Mer än en halv miljard kronor.

Ni minns säkert bakgrunden när Martin O’Neill lämnade Aston Villa i inledningen av förra säsongen.
Nordirländaren hade gjort stora framsteg med Aston Villa. Han hade sett till att de lämnat mittenskiktet och utmanade om Europaplatser.
Men framgångarna kom till ett pris. O’Neill hade spenderat stora pengar på nya spelare.
Vissa värvningar var klockrena, som Richard Dunne och Ashley Young. Andra, som Marlon Harewood och Nigel Reo-Coker, var inte lika lysande.
Under sin första säsong spenderade klubben £17,25m på nya spelare, £15,3m netto. Efter ett ”lugnt” andraår med bara £4,75m i ”net spend” slog Villa alla rekord säsongen 2008/2009. Med köp av bland andra Curtis Davies, Steve Sidwell, Brad Friedel, Luke Young, James Milner och Emile Heskey spenderade Aston Villa sanslösa £46,8m netto.
Det gav sportsliga resultat. Säsongen 2008/09 slogs Villa om fjärdeplatsen en bra bit in på säsongen.
O’Neill fortsatte året efter, 2009/10, med £15m i ”net spend” genom att hämta in spelare som Stewart Downing, Fabian Delph, James Collins, Stephen Warnock och Richard Dunne.
På fyra år shoppade Martin O’Neill loss för £120,8m. För det fick han 30 spelare. Under samma period skickade Aston Villa i väg 29 spelare för sammanlagt £38,95m.
Randy Lerner, den amerikanske ägaren, var inte överdrivet imponerad över summan £81,85m i ”net spend”. För det hade han fått ett par vändor i Europa League och en Ligacupfinal.

Så det var inte alldeles överraskande att Randy Lerner tyckte att det var ”payback-time” i augusti 2010 när Manchester CIty visade intresse för James Milner.
Martin O’Neill ville inte sälja spelaren. Han ville fortsätta spendera för att kunna slå sig in bland den blivande ”top six”. Han kunde tänka sig att sälja stjärnmittfältaren, men endast om han fick använda pengarna till nya spelarköp.
Lerner sålde Milner och stoppade pengarna i fickan.
Martin O’Neill sade upp sig.
Randy Lerner var känd som en ”good owner”. Han var amerikan, men var ingen Glazer, ingen money-maker som kom för att suga ut klubben på kapital. Han hade inte belånat klubben när han köpte den från Doug Ellis 2006.
Vad Lerner visste när han behöll Milner-pengarna, som inte syns i siffrorna ovan är att O’Neill låtit lönebudgeten skena. Aston Villas lönekostnad hade stigit till £71m. Det motsvarade 85 procent av klubbens intäkter. Uefas rekommendation för Financial Fair Play är max 70 procent. £71m kan jämföras med Tottenham som vid tidpunkten hade cirka £65m i lönekostnader.
Aston Villa släppte inte siffror över lönekostnaden i tisdags, men enligt tidningen Express and Star har den stigit till £83,3m.
Det är den bördan, den säcken, som Aston Villa nu tvingas ta i tu med.
Redan i årsredovisningen för två år sedan noterade ledningen att det fanns en risk med den expansiva strategin.
”The acquisition of players and their related payroll are deemed a core activity risk and, while assisting the manager in improving the playing squad, the directors are mindful of the pitfalls that are inherent in this area of the business”, skrev klubben.
Bokslutet som offentliggjordes i går visade på en förlust på £54m. Detta trots att intäkterna steg till rekordnoteringen £92m. Den siffran gör Aston Villa till en av de 20 klubbar i Europa som drar in mest pengar.
– Vi nådde det trots att vi hade en instabil säsong 2010/11, en av de mest turbulenta under senaste åren, skriver klubben på sin hemsida.

Bokslutet är lite missvisande, det ska sägas. Eftersom det handlar om perioden 1 juni 2010–31 maj 2011 inkluderar det inte försäljningarna av Ashley Young (£17m) och Stewart Downing (£20m) i somras. Å andra sidan inkluderar bokslutet inte heller värvningarna av Charles N’Zogbia (£9,5m), Shay Given (£3,5m) och lånedealar för Robbie Keane och Jermaine Jenas. Däremot innehåller siffrorna de £24m man betalade för Darren Bent samt £6m för Jean Makoun i januari förra året.
Vad som också gör siffran lite missvisande är att kostnaderna handlar delvis om avskrivningar för spelare som värvades dyrt tidigare.
Men bilden är ändå tydlig:
Det här är en klubb som lever över sina tillgångar.

Aston Villa har vidtagit nödvändiga åtgärder. Genom att skicka i väg spelare som Friedel, Downing, Young, John Carew, Curtis Davies, Robert Pirès, Michael Bradley med flera inför säsongen bör lönebudgeten sjunka till nästa år.
Men klubben har också fått betala för felbeslut som inte gäller spelarlöner.
Tränarkarusellen har varit kostsam. Bokslutet avslöjade att Villa betalat £12m i ”exceptional charges”, en summa som ingår i lönekostnaden på £83m. Det handlar dels om pengar till Martin O’Neill och hans ledarstab (pengar som O’Neill fick rätt till via skiljedomstol), dels pengar till sparkade Gérard Houllier och hans ledarstab. Att döma av datumen inkluderar det dock inte avgiften till Birmingham som släppte Alex McLeish.
Från det kan vi dra slutsatsen: Aston Villa har knappast råd att sparka Alex McLeish. Det ska åtminstone väldigt, väldigt mycket till för att Randy Lerner ska ta det beslutet.
Årsrapporten innehöll en del positiva siffror. Klubben lyckades öka ”commercial revenue” med 15,9 procent. Skulderna minskade med £8m.
Randy Lerner, som har förlorat £110m på tre år, har skjutit till £25m av egna pengar de senaste två åren.

Det som är oroande är att Aston Villa – med stigande kostnader – behöver öka sina intäkter för att ha en hållbar affärsmodell långsiktigt.
Det är inte lätt när laget ser ut att ha stagnerat och gå åt fel håll.
De har en manager, Alex McLeish, som anammar en tråkfotboll som knappast fyller extrastolar på Villa Park. För två år sedan spelade laget ligans kanske häftigaste kontringsfotboll. Idag har man svårt att få till något vettigt passningsspel så länge Stephen Ireland och Barry Bannan inte är på planen och i form.
Med den uppgivenhet som råder nu bland fansen är det snarare risk att andelen säsongskortsinnehavare sjunker till nästa år.
Bokslutet har fått supportrarna att rikta sin ilska mot Randy Lerner. Den tidigare så populära ägaren är numera satt under press. Hans felbeslut i managerfrågan (Houllier, McLeish) har gjort att Aston Villa gått från att vara ett stabilt lag på övre halvan till ett modest mittenlag som tvingas blicka nedåt snarare än uppåt i tabellen.
Kommer han att vara kvar? Det ryktades i höstas att han var öppen för att sälja klubben.
Efter att ha förlorat ytterligare pengar lär han inte vara mer sugen på att behålla idag.

Källor: BBC, Birmingham Mail, Guardian, Telegraph, Vital Villa

***
Vad tror du – har Aston Villa vinkat adjö till dagarna där de skuggade toppskiktet i Premier League? Kommer Randy Lerner behålla klubben? Är Alex McLeish rätt man att ta laget till en ny framgångsera?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB