Startsida / Inlägg

Så blir United-talangens flytt en jackpott för Mino Raiola

av Kalle Karlsson

Först Ravel Morrison. Nu Paul Pogba.
Inom loppet av en och en halv månad har Manchester United tvingats ge upp sina två största talanger.
Det verkar som om pengar är viktigare än utveckling för dagens unga spelare.

Ni minns säkert turerna när Ravel Morrison lämnade Manchester United under januarifönstret.
Ravel Morrison hade länge ansetts som en av klubbens mest lovande spelare de senaste åren. Hans utgående kontrakt hade varit en följetong hela hösten.
Morrison hade visserligen inte spelat en enda match i Premier League, men kontroverserna utanför fotbollsplanen (misshandel, hot av vittnen) gjorde honom känd långt utanför landets gränser.
Många undrade varför han inte skrev under ett nytt kontrakt när klubben verkade vara villig att se mellan fingrarna. Det framkom senare att det var Manchester United som tröttnat på alla svarta rubriker. I januari valde man att släppa mittfältaren till West Ham för £650 000, plus bonusrelaterade summor.
En struntsumma för en spelare som kan vara värd hundratals miljoner kronor om några år.

En spelare som själv valt att avvakta med att förlänga kontraktet är 18-årige Paul Pogba. Den franske mittfältaren har högt anseende i Manchester United. Med sin gängliga kropp och eleganta spelstil påminner han om en ung Patrick Vieira. Med centrala mittfältet som problemområde har förväntningarna varit enorma på Pogba. Är han den långsiktiga lösningen som Alex Ferguson letat efter senaste fem-sex åren?
Den här säsongen har han luftats i Ligacupen. I januari fick han göra debut i Premier League då han hoppade in hemma mot Stoke. Alex Ferguson hyllade ynglingen:
– Pojken har en stor talang och otrolig fysik för att vara 18 år.
Om kontraktsförhandlingarna sade Ferguson:
– Det är lite komplicerat just nu eftersom han bytt agent några gånger. Men grabben vill stanna, det står helt klart. Förhoppningsvis kan vi få det klart snart.
Han hade inte räknat med Mino Raiolas inflytande.
Zlatans agent tog över Paul Pogba i slutet av förra året. Dessförinnan hade spelaren representerats av en nära vän. Vännen hade ingen erfarenhet av agentarbete tidigare så han sökte hjälp. Mino Raiola nappade.
Mino Raiola är erkänd som en av fotbollsvärldens skickligaste agenter. Han hade inga problem att öka spelarens marknadsvärde via sina kontakter i Italien. Det dröjde inte länge innan det började surra rykten om Inter, Milan, Juventus. Till och med Manchester City sades vara med i jakten.
Dessa klubbar har historiskt sett ingen tradition av att släppa fram egna produkter, åtminstone inte i nivå med Manchester United.
Men sådant spelar mindre roll idag. Money talks. Pengar pratar.
Det blev inte minst tydligt när Chelsea var tvunget att höja Gaël Kakutas lön för att hindra spelaren att återvända hem till Frankrike.
Med Financial Fair Play och krav på egenfostrade spelare har talangernas förhandlingsläge stärkts avsevärt.

Paul Pogbas fall skiljer sig dock markant från Ravel Morrisons.
Pogbas förflutna är fläckfritt. Det finns inga villkorliga fängelsedomar, inte ens några svarta rubriker, även om övergången från Le Havre 2009 var kontroversiell då Manchester United anmäldes till Fifa för att ha handlat oetiskt.
Manchester United har velat säkra talangen en längre tid. Ändå har han sagt nej. Enligt uppgift har han velat ha ett kontrakt värt £45 000 i veckolön. Det är avsevärt mer än vad United vill betala.
För några veckor sedan uttalade sig agenten Mino Raiola:
– Det är en prekär situation. Manchester United vill ha honom. Det upp till honom att ta beslut. Det är inte kul för en spelare att inte vara med i truppen. Det är likadant för alla, inklusive Balotelli. Vi måste vara kyliga. Vissa saker är bra, andra saker är inte bra.
– Vi vet att det är klubbar som är intresserade. Vi får se. Klubben ger indikation om att de vill behålla honom. Vi pratar kontraktsvillkor. Det finns en vilja från båda parter.

Vid en första anblick är det svårt att förstå att inte Paul Pogba är så ivrig att skriva på att det här inte är överstökat för länge sedan.
Tänk dig att du är 18 år. Du har fått debutera i Manchester United. Du tränar dagligen med några av världens bästa spelare. Du har en manager som anses vara en av de största genom tiderna. En manager som är känd för att ge unga spelare chansen. En manager som format superstjärnor som David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes, Cristiano Ronaldo och Wayne Rooney.
Bättre förutsättningar för att nå toppen – och därmed tjäna enorma pengar i framtiden – går i princip inte att få.
Trots det väljer du bort möjligheten.
Pengar i dag är viktigare än utveckling och potentiellt större pengar i morgon.

När Alex Ferguson insåg att Paul Pogba inte skulle skriva på agerade han direkt. Han lät inte längre 18-åringen träna med a-laget. Efter att han bestämt sig för att flytta till Italien får han träna på egen hand.
Igår kom tidningsuppgifter om att Paul Pogba bestämt sig för Juventus. Den italienska storklubben har lockat med en drömlön. Enligt uppgift kommer Pogba att tjäna £700 000 netto om året. De kan salta budet eftersom Pogba flyttar i sommar som Bosman.
Lagkamraterna i reservlaget var chockade över att en klubb var beredda att erbjuda så mycket pengar till en av deras lagkamrater. De blev ännu mer förvånade när Manchester United i sista stund erbjöd nästan lika mycket.
Vad som dock skiljer buden är att Mino Raiola tjänar mer på en affär med Juventus. Agenten har förhandlat till sig ersättning på 2 miljoner euro av Juventus om han får till en övergång.
Manchester United har alltid haft en strikt lönepolicy för unga spelare. Samtidigt som klubben har betalat topplöner till sina stjärnor har man velat bibehålla hungern hos de yngre talangerna. Anfallaren Danny Welbeck, aktuell för EM-spel i sommar, tjänar den här säsongen blygsamma 160 000 kronor i veckan. När han nu förhandlar om ett nytt kontrakt kan han räkna med en tredubbling av lönen.

I England får Mino Raiola kritik för att ha ”påverkat” spelaren. Vi vet ännu inte hur Paul Pogba har tänkt, om det var hans eget val att nobba United eller om agenten fått honom på andra tankar.
Team Pogba/Raiola kan alltid hävda att övergången inte handlar om pengar. De kan hänvisa till att spelaren inte fått chansen i United, trots alla skador. Men det finns ingen garanti i Juventus heller. Antonio Conte har ett av Europas bästa tremannamittfält med Andrea Pirlo bakom Claudio Marchisio och Arturo Vidal. Paul Pogba lär få räkna med att stå på tillväxt även i Turin.
Paul Pogba valde bort möjligheten att stanna under världens mest erkända manager. I en av världens största klubbar.
Framtiden får utvisa om han gjorde det rätta karriärvalet.

Källor: Daily Mail, The National, Manutd.com

Andra Manchester United-talanger
Manchester United har gått miste om Ravel Morrison och Paul Pogba. Här några andra framtidsnamn som supportrarna kan hoppas på.
> Ezekiel Fryers, försvarare
Vänsterfotad mittback/vänsterback som är duktig med boll. Har fått känna på a-lagsspel i cuperna.
> Ryan Tunnicliffe, mittfältare
Har varit utlånad till Peterborough. Var med i det lag som vann FA Youth Cup förra säsongen.
> Jack Barmby, mittfältare
Ytter som öser in mål i ungdomslaget. Son till förre underbarnet Nick Barmby.
> Robbie Brady, mittfältare
Irländare som varit utlånad till Hull under säsongen. Förväntas bli utlånad även nästa säsong, kanske till en annan Premier League-klubb.
> Jesse Lingard, anfallare
En släpande anfallare som hyllats av Danny Welbeck
> Mats Dählie, mittfältare
Skrev på för United 2010. Har kallats ”en norsk blandning mellan Xavi och Messi”.
> Larnell Cole, mittfältare
Den lille yttern har fått debutera i a-laget i Ligacupen. En Shaun Wright-Phillips-kopia.
> Will Keane, anfallare
Fick debutera i Premier League på nyårsafton när Manchester United jagade kvittering hemma mot Blackburn. Hans tvillingbror Michael, försvarare, spelar också i klubben.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB